• Početna>
  • Vesti>

Bacanje petardi opasno, ali upozorenje ne daje rezultate

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nedavno je saopštilo da će se upotreba pirotehničkih sredstava( petarde, vatrometi…) strogo kažnjavati i da je izrečena zabrana o njihovoj upotrebi do 26. decembra.

Bacanje petardi može da bude opasno, ali to je uglavnom upozorenje koje nema velikog odjeka u javnosti, iako stručnjaci i mediji svake godine na to upozoravaju. Zato je doček Nove godine pakao za decu sa autizmom, ali i mnoge bolesnike, te pse i mačke. Tim povodom se već oglašavaju udruženja i pojedinci, uglavnom roditeli ali i vlasnici kućnih ljubimaca.

„Uvek reaguje negativno, samo različitim intenzitetom, a to zavisi od mnogo stvari. Nekad stavi ruke na uši, nekad samo pita kakav je to zvuk, a nekad zaista reaguje burno i vrišti. Oni taj zvuk čuju skroz drugačije od nas, taj zvuk i nama smeta, a njima predstavlja haos u glavi“, kaže Nebojša Popović, roditelj deteta sa autizmom, a prenosi Dojče vele.

„Najgore je što u takvim situacijama roditelji ne mogu da dopru do deteta da mu objasne šta se događa. Jednostavno nema načina.

Ne smetaju petarde samo deci sa autizmom, već i srčanim i plućnim bolesnicima, upozoravaju lekari. Takođe kažu da svake godine saniraju povrede od petardi i da su, statistički gledano, najčešće povređena deca.

Iako svi ukazuju na opasnost, Ministarstvo donosi odluke o zabrani upotrebe, lekari upozoravaju na posledice, reči o sprovođenju kaznenih mera još uvek nema, kaže za program Radija Kosovska Mitrovica portparol kosovske policije sever Branislav Radović.

“Upoznati smo sa odlikom Ministarstva ali još uvek nemamo zvaničan dopis o sprovođenju operativnog plana za kažnjavanje lica koje poseduju ili upotrebljavaju pirotehnička sredstva, ili će stići ovih dana ali ja to ne mogu da potvrdim”, rekao je Radović.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još