• Početna>
  • Vesti>

Centar za zastupanje demokratske kulture obeležio 10 godina rada i postojanja

Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) obeležila je deset godina od svog osnivanja i neprekidnog rada na zagovaranju i promovisanju efikasne vladavine prava, demokratskih vrednosti i procesa međuetničke saradnje, sa ciljem zastupanja promena za bolje društvo.

Obeležavanje ovog svečanog jubileja uveličali su brojni predstavnici institucija i organizacija, civilnog društva, saradnici i prijatelji organizacije.

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković je u svom obraćanju rekao da je deseti rođendan samo početak ali i motivacija za bolji i predaniji rad, za kako kaže, bolju budućnost svih nas.

„Svih ovih godina smo sa vama sarađivali, i nadam se da ćemo još mnogo godina da sarađujemo. Ovo je naša kruna, ovh deset godina i hvala vam što ste tu za nas, kako bi mi bili tu za naše građane. Hvala vam što možemo da napravimo nešto pozitivno, a za ovih deset godina uradili smo 99 projekata. Održali smo  mnogo sastanaka sa međunarodnim, lokalnim i centralnim institucijama, i bilo je mnogo teškog i predanog rada. Naš uspeh je taj da građani počinju da veruju civilnom sektoru i mislim da je to najvažnije pitanje, jer postoje različite predrasude. Želim da građani pre svega veruju civilnom društvu i želimo da pomognemo građanima, da sa jedne strane institucijama budemo pomoć a sa druge kritika. Naša saradnja nikada nije odbijena, što smatramo velikim uspehom“ rekao je Radaković.

Radaković je najavio da će Centar za zastupanje demokratske kulture od 15. januara otvoriti kancelarije i u Beogradu i Prištini.

„Nadam se da će taj regionalni pristup biti još bolji i želimo da radimo sa svima, sa svim zajednicama. To je cilj i želimo da institucije budu transparentnije, bolje i efikasnije“ poručio je Radaković.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Adrijana Hodžić smatra da društvo ne može da bude demokratsko, ako u njemu ne postoji civilni sektor i dodaje da je saradnja lokalne samouprave sa civilnim sektorom dala izuzetno dobre rezultate.

„Sa Centrom za zastupanje demokratske kulture smo imali puno angažovanja, svih ovih godina unazad, naročito kada je u pitanju lokalna samouprava i transparentnost rada same opštine. Izgradnja Regionalne sigurne kuće nije mogla da se desi, bez rada koji je imao civilni sektor na severu Kosova. Kada smo radili pripremu urbanističkog i opštinskog radnog plana, čija je izrada i dalje u toku, bez obzira na to što opština Severna Mitrovica ima kvalifikovano osoblje koje bi se bavilo ovim pitanjem, mi smo uključivali građane i civilni sektor kada smo radili ovaj važan dokument, koji je jako bitan i za sam razvoj naše opštine“ rekla je Hodžić.

Na obeležavanju je prikazan i film koji govori o desetogodišnjem radu Centra, aktivnostima i uspešno realizovanim projektima.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još