• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Egipat ostaje pri stavu zamrznutog priznanja KiM

U razgovoru predsednika parlamenta Srbije Ivice Dačića i predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija zaključeno je da Egipat ostaje pri stavu zamrznutog priznanja nezavisnosti Kosova. To podrazumeva da Kairo neće glasati za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Ivica Dačić je podsetio da je u poslednjim danima vladavine Muhameda Mursija, pod uticajem Muslimanske braće, saopšteno da je Egipat priznao nezavisnost Kosova, ali da posle dolaska predsednika Sisija na vlast nikakvi dalji koraci u operacionalizaciji te odluke nisu sprovođeni.

“Danas smo još jednom dobili zvaničnu potvrdu da će to biti politika Egipta i u narednom periodu”, naglasio je Dačić.

Dačić i el Sisi su tokom razgovora istakli tradiciju dobrih političkih odnosa Egipta i Srbije i izrazili potrebu za unapređenjem sveobuhvatne saradnje u raznim oblastima – od ekonomije, preko obrazovanja, turizma do vojne industrije. 

Predsednik parlamenta je ukazao da je ove godine oboren rekord kad je reč o broju srpskih turista koji su boravli u Egiptu, te da bi i u Srbiji želeli da imamo što više turista iz Egipta. 

Dačić je, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pozvao predsednika Egipta da poseti našu zemlju naredne godine. El Sisi je poziv prihvatio i očekuje se njegov dolazak posle aprilskih izbora.

Predsednik Parlamenta sastao se i sa premijerom Egipta Mustafom Madbulijem.

Deo parlamentarne delegacije nastavlja posetu Egiptu učešćem na Konferenciji međunarodne mreže za borbu protiv korupcije.

Izvor: RTS / Radio Mitrovica sever

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još