• Početna>
  • Vesti>

Zubin Potok: Međusobna saradnja svih društvenih aktera od suštinskog značaja u unapređivanju prava dece i mladih

Prvi forum o dečijim pravima održan je u utorak, 7. decembra u Zubinom Potoku, u organizaciji NVO Domovik.

Kako je saopšteno iz ove organizacije, o položaju dece i mladih govorili su predstavnici obrazovnih institucija, javnog i privatnog sektora, međunarodnih institucija, organizacija civilnog društva, neformalnih omladinskih grupa, psiholozi. Međusobna saradnja svih društvenih aktera od suštinskog je značaja u unapređivanju prava dece i mladih, zaključak je tročasovne diskusije.

„Ideja foruma o dečijim pravima je da vrednuje dijalog, razmenu mišljenja, ponudi potencijalna rešenja koja bi u celini unapredila kvalitet života dece. Prvi forum okuplja sve nas, koji se svakodnevno susrećemo na našim radnim zadacima, ali retko kada koristimo sve dostupne resurse kao pristup u rešavanju izazova,“ kazao je, na otvaranju foruma, programski koordinator Domovika, Miljan Stanišić.

Dvanaest panelista je, u okviru 5 panela, govorilo o odgovornosti i ulozi svih društvenih aktera u ostvarivanju dečijih prava, zatim o jednakom pristupu ranom obrazovanju, potom o položaju osetljivih grupa dece, kao i o uticaju pandemije Covid-19 na mentalno zdravlje dece i mladih i stvaranju podsticajnog okruženja za njih.

„Verujemo da ovako izgleda rađanje jednog novog formata saradnje, u okviru kojeg ćemo, u skorijoj budućnosti, ugostiti i druga značajna imena u oblasti dečijih prava i dečije zaštite i biti ponosni što se na ovim prostorima govori o novim generacijama i budućnosti koje će te generacije doneti,“ podvukao je Stanišić, takođe.

Forum je organizovan uz podršku Save the Children organizacije i Kancelarije Evropske unije na Kosovu, a u sklopu Domovikovog godišnjeg programa za 2021.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: NVO Domovik

Comments

Pročitaj još