Preminula 41 osoba, zaraženo još 1.675 ljudi

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 1.675 osoba, od testiranih 15.618 uzoraka. Od posledica zaraze preminula je 41 osoba. Na respiratoru su 194 pacijenata.

Epidemijska situacija u zemlji je nešto povoljnija. Smanjuje se broj obolelih, broj prvih pregleda, pacijenata na bolničkom lečenju i na respiratoru. Međutim, broj preminulih je i dalje visok.

Raste zabrinutost zbog omikrona, novog soja koronavirusa koji se približava Srbiji, registrovan je u Hrvatskoj.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, rekao je za RTS da nema informacije da je omikron soj izolovan u Srbiji.

Glavni simptomi kod omikrona su zamor, znojenje, bol u grlu, nema kašlja, nema curenja nosa, nema upale pluća, temperature kratko traju, liči na kratkotrajnu prehladu. 

“Inficirani omikron varijantom koronavirusa imaju veoma blage simptome i prosečno zadržavanje pacijenata u bolnici je nepuna tri dana”, rekao je virusolog Šekler pozivajući se na saznanja lekara iz Juznoafričke Republike, gde se taj soj korone pojavio.

Šestoro putnika, državljana Srbije, staljevno je u izolaciju, nakon što su doputovali iz Bocvane, koja je jedna od šest zemalja za koje važe rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju zbog široko rasprostranjenog omikron soja virusa.

Oni će pod merom kućnog karantina provesti 14 dana, a mera im je izrečena 6. decembra.

Ministri zdravlja Evropske unije pozivaju na brzu i koordinisanu akciju kako bi se sprečilo širenje omikron soja koji je do sada potvrđen u 57 zemalja.

Predlažu dalju vakcinaciju, primanje treće doze, restriktivne mere i ujednačeno korišćenje digitalnih kovid sertifikata.

Evropska agencija za lekove podržala je kombinovanje različitih vrsta vakcina kako prilikom osnovne imunizacije tako i davanja buster doza.

Strože mere uvode Norveška, Poljska, Švedska, Kanada.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još