Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume

U Domu kulture “Gračanica otvorena” je izložba “Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.

Izložba „Vek i po srpske škole glume” kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole. Njome se obeležava značajan jubilej koji zaokružuje osam vekova duhovnosti, kazao je dr Saša Sailović na FDU.

“Važno je znati da je ovo relativno mlada umetnost i da je u njoj narod, tokom svog življenja, prepoznao značajno sredstvo. Veoma brzo je shvaćen značaj dobro osmišljene obuke i školovanja stručnjaka ove vrste. Izložba je na Kosovu od 6. novembra, najpre u Kosovskoj Mitrovici na Fakultetu umetnosti, zatim je gostovala u Zubinom Potoku i evo danas u Gračanici”, kazao je on.

„Velika mi je čast i zadovoljsto da se večeras naš Festival scenskog pokreta i koreodrame završava ovde, sa otvaranjem ove izložbe. Tako dobija jedno lepo zaokruženje koje ide kroz svetlom pisanu istoriju srpske škole glume“, istakla je profesorka na Fakultetu umetnosti u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) Vera Obradović.

Nakon otvaranja izložbe, doc. dr Nemanja Savković sa Fakulteta umetnosti u Prištini održao je predavanje na temu „Srpska glumačka pedagogija u XX i XXI veku”.

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, a organizovana je uz pomoć Doma kulture “Gračanica”, Narodnog pozorišta u Prištini, Ansambla “Venac”, Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Beograd, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još