• Početna>
  • Vesti>

Čelnici gradskih vlasti: Počinju razgovori o mogućnostima uvođenja redovnih prigradskih autobuskih linija

Nakon poskupljenja usluga taksi prevoznika koji rade na teritoriji Kosovske Mitrovice i Zvečana, građani su iskazali želju da ponovo bude uveden redovan gradski prevoz na gradskim i prigradskim relacijama, kako je nekada i bilo.

Na naše pitanje da li biste se vozili autobusom sa ustaljenim polascima, odgovorilo je skoro tri stotine pratilaca naše stranice na Fejsbuku, potvrdilo njih više od petsto, a domet objave za dvanaest sati veći je skoro jedanaest hiljada korisnika.

Šta kažu građani ?

Nebojša Šulkić, kaže da je poskupljenje taksi usluga veliki udar na građane i da obavezno treba uvesti autobuske linije.

Bogoljub Luković pored nabrajanja cena taksi usluga, zahteva da se pod hitno uvede autobuski prevoz. On rešenje očekuje od izabranih vlasti. “Ova nova vlast što smo ih glasali” kaže Luković.

Nikola Đorđević je saglasan sa tim i smatra da treba uvesti gradski prevoz, sa kupovinom karata, gde su putnici osigurani, i predlaže kružnu liniju Kosovska Mitrovica – Trepčina kapija 1 i 2, teniski tereni, Sunčana dolina, Brđani, Kolašinska, Vodovod, pijaca, Bošnjačka mahala i glavna stanica na pola sata, i na pun sat u kontra smeru.

Ljiljana Dražević smatra da bi “grad normalno funkcionisao treba uvesti i gradski prevoz za Mikronaselje, Brđane, Kolašinsku ulicu. Zvečan se podrazumeva i okolna sela, ali bi bilo potrebno uvesti liniju za Banjsku – Rajska Banja. Kosovska Mitrovica je jedini grad koji nema gradski prevoz, ističe Dražević.

Milica Čolić se zalaže za redovnu liniju ka Suvom Dolu.

Svetlana Jovanović smatra da bi Opština Zubin Potok trebalo da ima prevoz do okolnih sela, i da ima udaljenih sela gde roditelji pešaka vode decu do Ugljara gde čekaju kombi iz Kosovske Mitrovice da bi decu odveli u vrtiće i škole, “Taman kad se vratiš kući, trčiš dva sata dug put, da uzmeš svoju decu. Ljudi moji to je noćna mora” kaže Jovanović.

Spasoje Karadžić kaže da Žitkovac, Žerovnica i Banov Do hoće autobuski prevoz.

Budući da je ovo tema, koja izaziva veliku pažnju naših sugrađana, odgovore smo potražili od nadležnih lokalnih vlasti, ali i od prevoznika.

Todosijević: Razgovori o ovoj temi počinju već danas

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević, rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice da će Opština Zvečan „koliko danas uzeti u razmatranje tu ideju i ja se iskreno nadam da će biti pozitivno rešena na korist građana Opštine Zvečan i na dobrobit svih i roditelja, i učenika i svih ostalih koji žele da koriste gradski prevoz“.

„Uostalom, Zvečan je ranije i imao autobusku liniju koja je saobraćala na 15 minuta, Mitrovica – Zvečan. Ja ću danas obaviti razgovor sa prevoznicima, koji pružaju te usluge, na tertoriji Kosova i Metohije i videti da li možemo da nađemo jedno zajedničko rešenje, kako bi našim građanima olakšali dalje življenje, na teritoriji i Opštine Zvečan, i opština Kosovska Mitrovica,  Zubin Potok i Leposavić“ istakao je Todosijević.

Navodi da je čuo da su taksisti podigli cene prevoza. „Ja ni ne znam koliko ima taksi udruženja, da li su oni registrovani, da li uopšte plaćaju porez nekom“ kaže predsednik Privremenog organa Zvečana i obećava da će nas o rezultatima blagovremeno obavestiti.

Razgovaraće se o povezivanju Zvečana i prema ostalim selima u opštini, ali i za sela u opštinama Leposavić i Zubin Potok, rekao je Todosijević.

Radojević: O ovom pitanju sa gradonačelnicima svih severnih opština

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević potvrdio je za program Radio Kosovske Mitrovice, da će narednih dana održati sastanak sa gradonačelnicima i opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na kom će biti razmatrana mogućnost saradnje i uspostavljanja redovnog, prigradskog i međuopštinskog saobraćaja sa redovnim polascima,  koji će koristiti građani i koji bi pokrivao sve četiri opštine na severu Kosova.

Šta kažu prevoznici ?

Predstavnici Kolašin prevoza najavili su da će u vezi sa ovim pitanjem u najskorijem roku razgovarati sa nadležnim lokalnim vlastima. Što se trenutnih reodvnih polazaka tiče, dežurni dispečer rekao je za naš program, da iz Kosovske Mitrovice svakodnevno imaju polaske (uključujući međugradske linije koje se koriste i za prigradski prevoz) u terminima 6.30, 7.00, 9.55, 12.10, 12.45, 13.00, 14.55, 15.00, 18.30, 19.00 i 20.45h.

Polasci iz Leška su u 5.40, 11.10, 12.00 i 14.00h.

Polasci iz Banjske  su u 6.15, 11.45, 15 i 18.15h.

Iz Zubinog Potoka za Kosovsku Mitrovicu polasci su u 5.45, 11.00, 14.00 i 17.45h, vikendom u 5.45 i 17.45, a iz Kosovske Mitrovice u 7.00,12.45, 15.00, 18.10 i 19.00h, vikendom u 7.00 i 19.00h.

Vlasnik kompanije “Joe travel” Goran Antić kaže da već nekoliko meseci razmišlja o liniji Kosovska Mitrovica – Zvečan, a da bi najbolje bilo da taj prevoz obavlja vozilo sa oko 20 mesta, kako bi lakše prolazio kroz grad, a koji bi kako navodi, išao češće tokom dana, na petnaest minuta do pola sata u prepodnevnim časovima, ređe u popodnevnim. “Ali bi vozilo moralo da kreće iz centra grada, sa zadržavanjem od dva do tri minuta” navodi Antić.

“Razmišljao sam da to pokrenem, a nije bilo predloga do sada, ali bih ja izašao u susret”  kaže i ističe da je za to potrebna dozvola gradskih vlasti, u smislu mogućnosti stajanja kod “Poleta” i “Sreza”, te crkve u Zvečanu.

“Sada je zabranjen prolaz kroz grad autobusima i mini-busevima, i idealno je rešenje da se kreće od Poleta. Autobuska stanica je daleko za one koji žive u centru, a rade negde u gradu” rekao je Antić.

Navodi da bi taj mini-bus zauzeo dva parking mesta predviđena za manje automobile.

Brojni građani zahvalili su se Radiju Kosovska Mitrovica na inicijativi da se ova tema razmatra, budući da je poskupljenje taksi usluga “udar na budžet svake porodice”.

Milena Prelević Brzaković kaže da se “nada samo da ova ideja zaživi”, dok Zorica Zejak smatra da je pokrenuto važno pitanje, te da je neophodno uspostaviti autobuske linije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: FB Kolašin prevoz

Comments

Pročitaj još