• Početna>
  • Vesti>

Saradnja Muzeja žrtava genocida sa domovima kulture na KiM

Predstavnici Muzeja žrtava genocida u Beogradu i domova kulture u Gračanici, Kosovskoj Kamenici i Šilovu potpisali su protokole o saradnji koji za cilj imaju stvaranje preduslova za nastavak aktivnosti u oblasti istraživanja zločina počinjenih nad Srbima na području AP Kosovo i Metohija u razdoblju počev od kraja 19. veka pa sve do danas.

Muzej žrtava genocida stavio je na raspolaganje domovima kulture svoje bogate arhivske, bibliotečke i muzejske zbirke, kao i baze podataka koje se odnose na razdoblja masovnih stradanja pripadnika srpskog naroda u prethodnom veku, kao i na žrtve holokausta, zločina počinjenih nad Romima i pripadnicima drugih naroda.

Institucije će posebnu pažnju u narednom periodu posvetiti organizaciji predavanja, tribina, predstavljanjima knjiga, projekcijama dokumentarnih filmskih ostvarenja, programima namenjenim deci i mladima, kao i drugim aktivnostima koje za cilj imaju obogaćivanje i objektivizaciju naših znanja o tragičnim događajima koji su se na području AP Kosovo i Metohija odigravali u prethodnim godinama i decenijama, saopšteno je iz Muzeja.

U saopštenju senapominje da će Muzej žrtava genocida u narednom periodu intenzivno nastaviti da jača i obogaćuje institucionalnu saradnju sa vodećim, relevantnim i referentnim ustanovama u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i umetnosti, posebno u sferi kulture sećanja, u Republici Srbiji, kao i u svetu.

Protokole su potpisali v. d. direktor Muzeja Dejan Ristić sa direktorom Doma kulture u Gračanici Živojinom Rakočevićem, direktorkom Doma kulture “Radomir Popović” u Kosovskoj Kamenici Marijom Kenić i Mirjanom Aritonović v. d. direktorkom Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još