Vučić se u Skoplju sastao sa Zaevom i Ramom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Skoplju sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, u okviru regionalne inicijative “Mini Šengen”.

Vučić, Rama i Zaev održali su neformalni sastanak u hotelu Aleksandar Palas, gde su razgovarali o predstojećim aktivnostima u okviru “Mini Šenegena”.

Vučić se prethodno obratio medijima i najavio da će sutra biti obelodanjeno novo ime regionalne inicijative koja je do sada bila poznata kao “Mini Šengen”, kao i da će sutra biti potpisana tri sporazuma koji će doneti promene na bolje u regionu.

Na regionalnom ekonomskom forumu će biti potpisana tri dokumenta: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, zatim Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB i Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB.

Vučić je rekao da će već večeras imati prve sastanke i radnu večeru, kao i da će se sutra sastati sa privrednicima.

Predsednik Srbije će sa premijerima Zaevom i Ramom učestvovati sutra na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

U Skoplju će biti održan veliki poslovni foruma koji će okupiti oko 350 kompanija sa ZB, a očekuje se više od 400 bilateralnih sastanaka privrednika.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na ZB okupiće kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, medunarodnih delegacija i asocijacija.

Najveći broj kompanija učesnica dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

Vučić u šetnji Skopljem sa Zaevom i Ramom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošetao je večeras Skopljem sa svojim domaćinom makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Tokom šetnje građani Skoplja prilazili su da se pozdrave sa zvaničnicima tri zemlje, a neki su poželeli i da naprave selfi sa njima, što su Vučić, Rama i Zaev rado prihvatili.

Vučić je konstatovao da dugo nije bio u Skoplju, još od mladosti.

Građani su Vučića, Zaeva i Ramu zaustavljali tokom šetnje, kako bi gostima poželeli dobrodošlicu.

“Mnogo mi je drago što ste došli u Skoplje, mnogo vas poštujem”, rekla je predsedniku Srbije starija žiteljka Skoplja, na čemu joj se Vučić od zahvalio.

“Makedonci su ljubazni ljudi. Srbi i Makedoncu se uvek vole, nikad nije bilo problema ali je važno da nastavimo da gradimo takve odnose”, rekao je Vučić.

Zaev je na to dodao da je i cilj saradnje tri zemlje da se olakša život građanima, da države budu bolji servis za njih.

Prolazeći pored jednog restorana, Vučić je primetio da u istoj kafani sede zajedno Srbi i Albanci.

“Jedan diže tri prsta, ovaj viče nešto iako ne razumem.. Ali, ne moramo uvek da budemo složni, al je važno da radimo zajedno i da moramo da živimo, ne jedni pored drugih, već jedni sa drugima”, rekao je Vučić.

Tokom šetnje, Vučiću je prišla manja grupa ljudi, a on se posebno obradovao kada je čuo da su iz Štrpca.

“Iz Štrpca ste.. Sirinića župa. Drago mi je da vas vidim,da vidim naš narod sa Kosova i Metohije. Sve najbolje vam želim”, poručio im je predsednik Srbije.

On se posle šetnje sa Zaevom i Ramom uputio u jedan restoran, gde će nastaviti neformalne razgovore.

Predsednik Srbije će sutra sa njima učestvovati na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

U Skoplju će biti održan veliki poslovni foruma koji će okupiti oko 350 kompanija sa ZB, a očekuje se više od 400 bilateralnih sastanaka privrednika.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još