• Početna>
  • Vesti>

Petković danas u Starom Grackom gde porodice 14 mučki ubijenih žetelaca već 22 godine čekaju pravdu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji. Danas će u kosovskom selu Staro Gracko prisustvovati parastosu za 14 srpskih žetelaca, koji su ubijeni na njivi 23. jula 1999. godine.

Parastos će služiti episkop raško-prizrenski gospodin Teodosije.

Nakon parastosa, Petković će se obratiti porodicama žrtava i prisutnima.

Na današnji dan pre 22 godine u selu Staro Gracko nadomak Lipljana dogodio se jedan od najmonstruoznijih zločina, počinjenih nad Srbima od dolaska NATO i civilne misije Unmik 1999. godine, za koji niko još nije odgovarao.

Samo nekoliko sati pre isteka roka od dodatnih 48 sati za predaju oružja albanske vojne formacije OVK 23. jula 1999. godine, spasavajući prezreo rod od nevremena, 14 srpskih žetelaca se po drugi put u kasne popodnevne sate vratilo u polje.

U strahu od napada albanskih ekstremista tražili su pratnju Kfora, koju nisu dobili.

Kako se nisu vraćali, zabrinute porodice su tražile pomoć od pripadnika Kfora, koji su u 21.30h u polju pored kombajna pronašli 13 beživotnih tela i jedno masakrirano telo 150 metara dalje.

Toga dana su ubijena četiri člana porodice Janićijević: Slobodan (35), Mile (42), Momir (50) i Novica (17). Rafalima su na licu mesta pokošeni i Andrija Odalović (30), braća Jovica (29) i Rade (33) Živić, Stanimir (45) i Boško (50) Đekić, Saša (25) i Ljubiša (50) Cvejić, Nikola Stojanović (60), Miodrag Tepšić (45) i Milovan Jovanović (25).

Za ubistvo 14 žetelaca, među kojima je najmlađi imao 17 godina, počinioci nisu privedeni pravdi, niti je utvrđeno kako su pobijeni.

Unmik policija je oktobra 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz obližnjeg sela Veliki Alas osumnjičenog da je učestvovao u ubistvu 14 ljudi. Usled nedostatka dokaza posle dva meseca pritvora on je pušten.

Euleksovi tužioci iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i policijski istražitelji godinama ponavljaju da rade na ovom slučaju kako bi prikupili neophodne dokaze. 

Ekstremisti su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gracku na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci, zbog čega se parastos stradalim služi ispred spomen ploče postavljene u centru sela.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još