• Početna>
  • Vesti>

Polaznici Prizrenske letnje duhovne škole borave u Štrpcu

Polaznici Prizrenske letnje duhovne škole iz centralne Srbije obilaze južnu srpsku pokrajinu. Ističu, da su oduševljeni srpskom kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji. Prvog dana posete Kosovu i Metohiji boravili su i u Štrpcu.

U sklopu održavanja četvrte Prizrenske letnje duhovne škole, pedesetak polaznika od 19. do 25. jula boravi na Koosvu i Metohiji i obilazi srpske pravoslavne svetinje.

“Nalazimo se u crkvi u Štrpcu. U toku je četvrta letnja duhovna škola sa blagoslovom vladike Teodosija, koji je blagoslovio i prethodne Prizrenske duhovne škole. Ovo je već drugi dan da smo na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dragan Budimlija, veroučitelj.               

Studenti, polaznici Prizrenske letnje duhovne škole iz centralne Srbije, oduševljeni su gostoprimstvom, ali i lepotom kulturne baštine na KiM. Kažu, da mladi treba češće da dolaze u južnu srpsku pokrajinu.

“Mi, mladi, imamo obavezu da dođemo na Kosovo i Metohiju, i svakako imamo obavezu da sve što ovde vidimo, čujemo i osetimo ovde prenesemo svojim prijateljima, bližnjima porodici, i ne treba da imamo strah, jer strah sprečava svaki korak i vraća nas korak nazad. To je ono, što nam u ovom trenutku nije potrebno”, istakla je Jelena Ljubenović iz Beograda.

“Prvi put sam na Kosovu, to je jedno autentično i novo iskustvo. Tek smo na početku putovanja, ali već sada se oseća jedan blagodatni pristup onome što treba da se neguje od početka do kraja u našoj tradiciji, ono što predstavlja duhovnu osnovu svega u šta mi verujemo”, navodi Sava Vojnović iz Beograda.

Narednih dana polaznici četvrte Prizrenske letnje duhovne škole posetiće i manastire u Metohiji. Pokrovitelj obilaska južne srpske pokrajine je Versko dobrotvorno starateljstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još