• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Sastanak bio težak, potpuno različiti pristupi

Sastanak delegacija Beograda i Prištine na viskom nivou bio je težak i pokazao je potpuno različit pristup dve strane, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištne Miroslav Lajčak, prenosi Tanjug.

“Posledica toga je da smo danas postigli veoma malo”, rekao je Lajčak.

Lajčak je kazao da je razgovarano je o nekoliko razčlitih predloga, a da je jedini ishod o kojem danas može da izvesti da će se dijalog nastaviti.

“Strane su se saglasile da će glavni pregovarači održavati sastanke na mesečnom novou pod posredstvom Evropske unije, da će se rešavati aktuelna pitanja i pripremiti sastanci na visokom nivou u odgovarajućem trenutku”, kazao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premejer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti su se dogovorili da se sastanu u septembru.

“Za nas, Evropsku uniju, važno je da naglasimo da evropska budućnost Srbije i Kosova zavisi od normalizacije njihovih odnosa. Zato očekujemo od obe strane da rade zajedno, da prevaziđu nasleđe prošlosti i reše sva nerešena pitanja”, naglasio je Lajčak.

Današnjem sastanku na viskom nivou prisustvovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

Izvor: Tanjug

Foto: Predsedništvo Srbije

Comments

Pročitaj još