Drecun: Ponašanje Prištine ne uliva mnogo nade

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izrazio je nadu da je današnji sastanak u Briselu bolje pripremljen nego što je to bilo u prethodnom slučaju i da će se ipak utvrditi neki dnevni red sa pitanjima o kojima će moći ozbiljno da se razgovara, ukoliko je Priština spremna na to, ali dodaje da mu ponašanje Prištine ne uliva mnogo nade.

“Možda se otvara prostor da Priština počne politički racionalno da se ponaša, jer je Aljbin Kurti nedavno rekao da mu je potpuno jasno da Beograd, odnosno predsednik Vučić, nikada neće priznati lažnu državu Kosovo”, rekao je Drecun za Tanjug.

Stoga bi, smatra Drecun, trebalo da proistekne Kurtijevo politički racionalno ponašanje, a to znači da odustane od priče o priznanju od strane Beograda, odnosno o međusobnom priznanju, što bi ipak bio neki napredak u dijalogu.

“S druge strane, imali smo njihovog šefa tehničkog tima za razgovore koji je rekao da će oni na ovom sastanku insistirati na rešavanju pitanja nestalih i da se to tretira kao poseban deo dijaloga. Ako postoji spremnost na njihovoj strani da se reši pitanje nestalih osoba, onda se može krenuti napred”, kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu šta se dešavalo do sada, veoma je teško poverovati da Priština pokaže punu spremnost da se reši pitanje nestalih osoba, jer je to za njih samo rešavanje pitanja nestalih Albanaca i pri tome ometaju rešavanje pitanja nestalih Srba.

“Dvadeset jedna lokacija koju su oni tražili je otkopana, dok za devet lokacija koje mi tražimo, oni ne žele da omoguće da budu otkopane. Kažu da će se tako utvrditi da su i Albanci činili zločine. Naravno da jesu, imate u optužnici protiv Tačija toliko dokaza da su Albanci činili zločine da to niko više ne može da spori”, smatra Drecun.

On je rekao da je u drugoj polovini prošle godine evropsko posredništvo ponudilo jedan papir koji je, zapravo, sadržao principe na kojima bi trebalo rešavati pitanje nestalih osoba i koji su načelno prihvaćeni sa obe strane.

“Problem je nastao u tome što Priština odbija da dostavi arhive terorističke OVK. Taj papir je sadržao tri ključna principa: prvi je neometan pristup lokacijama za koje se sumnja da sadrže tela nestalih, odnosno ubijenih osoba, drugi je saradnja Beograda i Prištine sa međunarodnim organizacijama na identifikaciji posmrtnih ostataka, i treći, koji je najvažniji, da se omogući slobodan pristup domaćim i međunarodnim arhivama. Međutim, to je tako definisano da se odnosi samo na naše arhive, a Priština tvrdi da ne postoji arhiva terorističke OVK”, kaže Drecun.

“U zakonu koji je bio u parlamentu u Prištini o nekakvim vrednostima terorističke OVK jasno se govori da ta arhiva postoji. Dakle, Priština nas obmanjuje”, ukazuje Drecun.

On navodi da to jasno pokazuje da Priština nije iskrena u nameri da se reši pitanje nestalih, jer oni veoma dobro znaju da će se otvaranjem arhiva terorističke OVK pomoći rešavanje nestalih Srba ali i rešavanje pitanja mnogih nestalih Albanaca koje je sama teroristicka OVK kidnapovala, držala u ilegalnim pritvorima i, verovatno, likvidirala.

On smatra da bi tu, eventualno, mogao da se očekuje napredak ako Priština pokaže punu spremnost.

“Kako će se odvijati sam sastanak ostaje da se vidi jer nemamo informacija na osnovu koje bi mogli da odredimo da li je prvo utvrđen i preciziran dnevni red za ovaj sastanak, da li su strane u toj pripremnoj fazi uspele da približe stavove oko nekih pitanja da bi se sada očekivale verifikacije tog približavanja stavova”, kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, sastanak će i dalje biti veoma težak i, najverovatnije, sve će se završiti iznošenjem stavova jedne i druge strane.

“Ako se desi neki napredak, onda će to biti dobar korak”, kaže Drecun.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još