• Početna>
  • Vesti>

Nema preminulih, novih 206 slučajeva zaraze koronavirusom

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 206 osoba od testiranih 8.687 uzoraka. U poslednja 24 sata nije bilo preminulih.

Na respiratoru je 6 pacijenata.

Povratak trocifrenom broju zaraženih, lekari vide u niskom stepenu vakcinacije od kovida.

Masovna vakcinacija je prioritet. Što se virus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike i da se menja.

Ključno je poštovanje mera – od nošenja maski, držanja distance do ograničenog broja ljudi u zatvorenom, a pre svega podizanju stepena imunizacije i motivisanju mladih da se vakcinišu.

Savetnik Unicefa za imunizaciju doktor Dragoslav Popović rekao je za RTS da nas očekuje četvrti epidemijski talas.”

“Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa i možda neki novi soj koji će se pojaviti”, naveo je Popović.

Poručio je da vakcine deluju protiv delta soja virusa, i apelovao na one koji se nisu vakcinisali da ako krenu sutra da prime vakcinu mogu da podignu imunitet pre nego što ovlada delta soj koronavirusa.

Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, jer ima dovoljno vakcina, a mogu i da biraju koju će, izjavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.  

Lončar je rekao da takav zahtev ne bi imao smisla da država nije obezbedila dovoljno cepiva za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima lečenja jer znaju da to država plaća.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još