• Početna>
  • Vesti>

Austrisjki šef diplomatije: EU da delima pokaže da je Zapadni Balkan deo Evrope

Austrija snažno podržava Srbiju na evropskom putu i u pronalaženju kompromisa sa Prištinom, poruka je austrijskog šefa diplomatije koji je u Beču ugostio srpskog kolegu. Nikola Selaković zahvalan je Austriji na prijateljskom odnosu prema Zapadnom Balkanu i naglašava da dve države gaje dobre političke i ekonomske odnose.

Karijerni diplomata sa visedecinijskim stazom u evropskim okvirima postao je poznat kao jedan od najbližih saradnika Sebastijana Kurca.

Po dolasku na čelo ministarstva spoljnih poslova Aleksander Šalenberg nastavio je politiku austrijskog kancelara prema Zapadnom Balkanu gde će ostati upamćen kao političar koji se u svakoj prilici zalaže se za priključenje regiona EU. Da je to jedan od prioriteta austrijske vlade ponavlja i na sastanku sa srpskim kolegom.

Šalenberg smatra da Zapadni Balkan ne treba gledati samo kroz perspektivu članstva.

Prema njegovim rečima, mnogo toga možemo da se uradi i dok se čeka pristup EU. Moramo region Zapadnog Balkana da uključimo u programe poput rominga, kaže Šalenberg.

Zašto države Zapadnog Balkana zajedno sa EU ne bi imale ista pravila rominga. Ne moramo da čekamo datum članstva da bismo dokazali da vaš region smatramo delom Evrope, naglašava austrijski šef diplomatije.

Sa druge strane, Nikola Selaković ukazuje da Srbija nastavlja sa reformama, mada, kako kaže, ne zna hoće li EU to ceniti.

Unija je opterećena svojim unutrašnjim problemima poput problema migracija, a Zapadni Balkan vam je potreban jer migranti preko naše teritorije pokušavaju da se domognu EU. Mi delimo iste probleme i to znači da zajedno možemo da planiramo budućnost, istakao je Selaković.

Budućnost bi trebalo da donese i rešenje kosovskog pitanja, veruju obe strane. Austrija je 2008. među prvima priznala nezavisnost tzv. Kosova, a zvanični Beč više puta istakao da je taj stav nepromenljiv. Promene, međutim, očekuju u dijalogu Beograda i Prištine.

Imamo različite pristupe i to se nikad nije dovodilo u pitanje ali je normalizacija odnosa nešto što je neophodno za region, kaže Šalenberg.

Napominje da je kontinent je kroz istoriju pun takvim problema, bolnih procesa pregovora. Naš cilj je da jednog dana i Beograd i Priština postignu kompromis.

Kako Beograd vidi kompromis u kontekstu evrointegracija zanimalo je austrijske novinare.

“Govorite iz ugla Austrije koja priznaje Kosovo, ali ga ne priznaje cela EU. Pojedine članice ga smatraju našom južnom pokrajinom, a mnoge države podržavaju poziciju Srbije u međunarodnim organizacijama”, ukazuje srpski ministar.

Ističe da neke države hoće da predstave nezavisnost Prištine kao gotov slučaj i da nema govora o izmeni granica ali, podseća, da o tome nije bilo zabranjeno govoriti 2008. kada je kosovo proglasilo nezavisnost.

Naš interes je da održimo dijalog i da primenimo dogovoreno, dodaje Selaković.

Selaković: Velika očekivanja od slovenačkog predsedavanja EU

Odgovarajući na pitanja novinara, Selaković kaže da su očekivanja Srbije od predsedavanja Slovenije EU su velika, budući da je reč o zemlji i narodu sa kojima smo delili isti način života i istu zemlju decenijama.

Istakao je da Srbija sprovodi reforme, ali da je pitanje za EU da li će ih vrednovatina pravi način.

Selaković je , podsetio da je Slovenija prva zemlja nekadašnje Jugoslavije koja je ušla u EU i najbolji primer kako zemlja može da ostvari korist od pridruživanja Uniji.

“Možda naši slovenački prijatelji mogu da nas razumeju bolje od drugih evropskih partnera. Oni imaju interes da podrže proces širenja EU i da potvrde izjavu da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana”, rekao je Selaković.

Poručio je da Srbija nastavlja da sprovodi reforme, dodajući da su u poslednjih osam meseci sprovedene ključne reforme, posebno u oblasti vladavine prava i sloboda govora.

Takođe, naše ekonomske i socijalne reforme su najbolje u regionu, ocenio je Selaković.

“Nastavljamo naše reforme, a da li će to EU vrednovati na pravi način, videćemo. Znam da je EU suočena sa svojim problemima, ali ne može se stalno govoriti o Zapadnom Balkanu kao o spoljnom pitanju, a kada je potrebna podrška u borbi protiv ilegalne migracije, onda smo partneri. Ako delimo iste probleme, onda možemo da planiramo zajedničku budućnost i sve što ćemo podeliti u budućnosti”, rekao je Selaković.

Dogovor o saradnji u borbi protiv terorizma, kriminala i ilegalnih migracija bila je tema sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije, a o položaju SPC sa episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejem.

O vezama dve zemlje svedoci i srpska dijaspora u Austriji, druga po brojnosti posle Nemačke.

Ovde živi 300.000 ljudi srpskog porekla, odnosno jedan grad veličine Niša ili Novog Sada. Većina njih nastanjena je upravo u austrijskoj prestonici.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još