Euleks da iznese dokaze pred kosovskim parlamentom

Nekadašnja tužiteljka Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) smatra da su argumenti Euleksa protiv bivšeg sudije Makoma Simonsa koji je ovu Misiju optužio za korupciju besmisleni.

Bamije naglašava da bi predstavnici Euleksa trebalo da svoje dokaze o tome da Simons nije u pravu iznesu pred poslanicima kosovskog parlamenta.

„Zaista, ako Euleks nema čega da se plaši, neka iznesu svoje dokaze pred kosovski parlament, umesto ovih očajničkih pokušaja da ga diskredituju na Tviteru“, napisala je Bamije, između ostalog, na svom Fejsbuk profilu uz postavljene skrinšotove postova Simonsa i Euleksa sa njihovog Tviter naloga.

Euleks je napisao da je protiv Simonsa 2017. vođena istraga i da on nije hteo da sarađuje sa nezavisnim timom na čijem je čelu bio penzionisani sudija Evropskog suda pravde, na šta je Simons odgovorio da je osobu koja je vodila istragu optužio za korupciju, kao i da su oni koji su vodili istragu imali njegove hakovane mejlove, te se zapitao da li je to „nezavisna istraga“.

I Simons se na Tviteru upitao zašto se Euleks plaši da govori pred Skupštinom Kosova ako njegove tvrdnje nisu tačne.

Podsetimo, Simons je nedavno pred kosovskim poslanicima, između ostalog rekao, da je Euleks poslao veliki broj predmeta radnih zločina u kojima se sumnjiče Srbi u Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, kao i da je imao cilj da sa političke scene Kosova ukloni „velike“ ribe, poput Olivera Ivanovića.

Bamije na svom Fejsbuk profilu ukazuje da je Simonsova žalba „gurnuta pod tepih“, i dodaje da on nije mogao da ima poverenja u penzionisanog sudiju koji je stavljen na čelo istražnog tima.

Bamije je poručila Euleksu da sada „svi mogu da vide kako pokušavate da diskreditujete ljude“. Prema njenom mišljenju, o mandatu Euleksa, ali i Specijalnog tužilaštva Kosova mora se pokrenuti debata.

„Oni moraju da odgovaraju pred kosovskim paramentom i narodom Kosova“, navodi Bamije na Fejsbuku.

Ona je ranije stala uz Simonsa i za Danas potvrdila njegovu priču da je Euleks slučajeve ratnih zločina slao u Beograd na rešavanje.

Te tvrdnje, osim Euleksa, demantovao je prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je za naš list rekao da nijedan predmet nije dostavljen, „jer da jeste mi bismo po njima postupali“.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još