• Početna>
  • Vesti>

Savet za ljudska prava: Pravo na povratak imaju svi, slučaj Dragice Gašić ne treba politizovati

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda (CDHRF) poručio je danas da ta organizacija podržava pravo na povratak svih raseljenih lica, bez pravljenja razlike na osnovu etničke pripadnosti, političkih uverenja ili statusa u društvu, kao osnovno ljudsko pravo koje ničim ne može biti uslovljeno, prenosi Reporteri.

U saopštenju za javnost se između ostalog navodi da povratak jedine srpske povratnice Dragice Gašić u Đakovicu ne bi trebalo politizovati.

Iz teorganizacije poručuju da proces povratka raseljenih na svoja ognjišta ne može biti ničim ometen ili uslovljen.

“Dragica Gašić, stanovnica Đakovice, odlučila je da se vrati i živi u gradu u kome je živela do kraja rata, a zatim živela kao raseljeno lice u Srbiji. Reakcija u Đakovici bila je trenutna, usprotivivši se njenom povratku i preteći joj deložacijom iz stana u kojem živi. Tada je podneta tužba Osnovnom sudu u Đakovici i postupak još uvek nije završen”, poručuju iz Saveta.

Dodaju da Savet podržava pravo na povratak svih raseljenih lica, bez razlike na osnovu etničke pripadnosti, političke pripadnosti ili statusa u društvu, kao osnovno ljudsko pravo koje ne može biti uslovljeno ničim.

“Dakle, proces povratka ne može ničim biti ometen ili uslovljen. U tom kontekstu, stav CDHRF je jasan i oni nisu napravili izuzetke u procesu povratka”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još