Preminula još 1 osoba, novih 125 slučaja zaraze

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 125 osoba od 8.868 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminuo je 1 pacijent. Na respiratoru su četiri osobe.

U Srbiji je epidemijska situacija stabilna, ali raste broj zaraženih koronavirusom.

Delta soj je registrovan i nalazi se u cirkulaciji, a potrebno je vreme da postane dominantan, rekla je za RTS virusolog prof. Tanja Jovanović, dodajući da se zalaže za obaveznu vakcinaciju određenih grupa stanovništva.

Naglasila je da je masovna vakcinacija prioritet i dodala da što se virus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike da se menja, kao i da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta. 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je on lično pobornik ideje o obaveznoj vakcinaciji za pojedine kategorije stanovništva, što je u Francuskoj pravilo za zdravstvene radnike, ali da u Srbiji tako nešto nije moguće zbog Ustava koji to brani, jer bi predstavljalo kršenje ljudskih prava. 

Posle jučerašnje sednice Kriznog štaba poručeno je da je vakcinisano samo 17,42 odsto stanovništva u uzrastu između 18 i 30 godina i da to predstavlja najveći problem u nastavku vakcinacije.

Takvu statistiku pobijaju studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde se vakcinisalo njih 72 odsto.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još