• Početna>
  • Vesti>

Danas nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou biće održana danas u Briselu.

Kako je Tanjugu potvrdio portparol Evropske unije Peter Stano, delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a Prištinu, po prvi put kao šef pregovaračkog tima, potpredsednik vlade privremenih kosovskih institucija, Besnik Bisljimi.

Domaćin sastanka delegacija Beograda i Prištine biće specijalni predstavnik EU, Miroslav Ljačak.

Iako je šef diplomatije EU, Žosep Borelj, za kraj jula najavio novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, Stano kaže da će se “mogući sastanak” između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, najaviti “kada za to dođe vreme”.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug navode da će se sastanak na najvišem nivou zakazivati u odnosu na postignuto tokom ekspertskih razgovora oko spornih tema.

“Ako se sporne teme ne reše na tehničkom nivou, zakazaće se novi sastanak eksperata. Ako dođe do dogovora, finalizacija će biti na sastanku na visokom političkom nivou”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Uoči današnje runde razgovora na tehničkom nivou, Petar Petković je za Tanjug rekao da će delegacija Beograda, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši – pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje.

“Da bismo mogli da nastavimo dijalog, da gradimo poverenje, neophodno je da se implementira sve dogovoreno, jer su potpis na to stavili Priština, Beograd i EU. Neophodno je da se ispuni sve dogovoreno da bismo mogli da krenemo dalje”, rekao je Petković.

On je naglasio da će razgovore u Briselu iskoristiti da spomene sve incidente sa kojima se suočavaju Srbi na Kosmetu, a reč je o brojnim napadima, pritiscima i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava na KiM.

“Kada tražimo ZSO, tražimo je, pre svega, da bismo obezbedili kolektivna prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji. A, kada vidimo dešavanja sa obeležavanja Vidovdana, kada žele da proteraju Dragica Gašić iz Ðakovice, napadaju dečaka u Gojbulji, onda ne samo da nema kolektivnih, već ni osnovnih ljudskih prava za Srbe na KiM”, ukazao je Petković.

Ponovio je da je važno da se pregovara, a da su dijalog i ispunjenje sporazuma, jer je to jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja.

Petković je poručio da, koliko god iz Prištine stižu različite, obeshrabrujuće poruke po pitanju dijaloga i odbijanja da formiraju ZSO, i Priština, kao i Beograd zna da je jedino rešenje u okviru dijaloga i to samo uz kompromis.

Izvor: Tanjug

Foto: Rojters

Comments

Pročitaj još