• Početna>
  • Vesti>

Završeno prvo ročište za ubistvo Olivera Ivanovića, nastavak suđenja 30. avgusta

U Osnovnom sudu u Prištini završeno je prvo ročište na suđenju za ubistvo lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, po optužnici specijalnog tužilaštva.

Tužilac Bijerim Isufaj je na početku ročišta rekao da smatra da postoje logički i ubedljivi dokazi da su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović bili članovi organizovane grupe i da su odgovorni za teško ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara.

Advokati optuženih su tvrdili da u optužnici ima propusta i zahtevali su da se optužnica doradi i ispravi. 

“Četvoro optuženih nisu postupali sami u grupi. Postoje i drugi, isto toliko krivi. Osnovana sumnja je da su učestvovali u događaju sve do izvršenja. I dalje je nepoznat identitet osoba u vozilu iz kojeg je pucano”, rekao je tužilac.

U kritičnom danu Marko Rošić je bio na spavanju, rekao je njegov advokat Mahmut Haljimi, navodeći da je jedini dokaz o njegovoj umešanosti izjava brata Olivera Ivanovića.

Za Silvanu Arsović je rečeno da je optužena bez dokaza da je pripadnik organizovane grupe i da to nijedan od više od 70 ispitanih nije potvrio.

Advokatica Jovana Filipović rekla je da je optužba o Silvani Arsović data paušalno jer nije navedeno sa kojim je službama Arsovićeva bila u kontaktu kada su isključene kamere na zgradi ispred koje je Ivanović ubijen.

Optuženi su i Dragiša Marković i Žarko Jovanović za zloupotrebu službenog položaja. Marković je kao policajac osumnjičen da je odavao službene podatke i manipulisao dokazima na mestu ubistva.

Tužilac je najavio veliki broj svedoka među kojima će biti i anonimnih, zbog njihove bezbednosti.

Specijalni tužilac optužene tereti za niz krivičnih dela koja se odnose na učešće ili organizovanje kriminalne grupe, teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćeno i neovlašćeno posedovanje, kontrolu ili posedovanje oružja.

Pojedini advokati su za svoje branjenike predložili kauciju i do 50.000 evra kako bi se branili sa slobode, ali je tužilac odbio takve predloge, tvrdeći da postoji opasnost da bi mogli negativno da utiču na sudski proces. 

Suđenje će biti nastavljeno 30. avgusta, a tri ročišta su najavljena i za septembar.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još