• Početna>
  • Vesti>

Zoran Vukotić osuđen i za navodno silovanje tokom sukoba na KiM

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno seksualnog silovanja Albanke u opštini Vučitrn, što je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takvu vrstu zločina na Kosovu.

Vukotićev advokat Nebojša Vlajić preneo je RTS-u da nema dovoljno dokaza za takvu presudu, tvrdeći da je sud precenio dokaze, koji su svi bili svedočenja i vrlo nepouzdane izjave svedoka.

“Postupak je obeležilo nekoliko teških povreda zakona o krivičnom postupku koje sam isticao, ali te argumente sud nije uvažio. Izjavićemo žalbu Apelacionom sudu zbog današnje odluke i u vezi sa krešenjem procedure”, rekao je Vlajić.

Prema optužnici, Vukotić je navodno “kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršenju sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihološkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela”.

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još