• Početna>
  • Vesti>

Petković: Nova runda tehničkog dijaloga 7. jula u Briselu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najavio je danas da se 7. jula očekuje nova runda tehničkog dijaloga u Briselu.

Petković je rekao da će Beograd tom prilikom pokrenuti pitanje bezbednosti Srba, uz druge teme, kao što su pitanje nestalih i energetika.

Podsetio je i da se u utorak 6. jula navršava 3.000 dana kako nije formirana ZSO.

“Rane dečaka “mrlja na obrazu” međunarodne zajednice”

Rane napadnutog dečaka Nikole Perića iz sela Gojbulja na KiM su “mrlja na obrazu” međunarodne zajednice koja je dužna da po Rezoluciji 1244 brine o bezbednosti srpskog naroda, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je novinarima prilikom dodele stipendija najboljim studentima sa prostora KiM rekao da će to biti jedna od tema nove runde dijaloga na tehničkom nivou koja se u Briselu očekuje 7. jula i dodao da će pored slučaja dečaka Perića, srpska delegacija tražiti da se razgovara i o slučaju Dragice Gašić.

“Dečak Nikola je juče napadnut od strane albanskih ekstremista i to kada se vraćao svojoj kući sa fudbalskog igrališta. Kome smeta ovaj dečak od 13 godina? Da li smeta zato što je Srbin ili smeta zato sto nosi krstić oko vrata koji mu je bio skinut i zgažen?”, upitao je Petković.

Ističe da njegove rane treba posebno da zabole one koji su dužni da zaštite srpski narod na KiM, kao i da su njegove rane “mrlja na obrazu” međunarodne zajednice.

Petković kaže da je selo Gojbulja mesto gde se često dešavaju incidenti, dodajući da je u tom mestu oskrnavljena crkva, groblje, kao i da je više puta srpski narod bio napadnut upravo u tom selu.

“Ovo nije jedini incident, ovo je 70. po redu incident od početka ove godine, a to je više od dve trećine incidenata u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu kada smo imali ukupno 80 incidenata”, ukazao je Petković.

Upitao je da li je to multietničko Kosovo o kom govori premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti i predstavlja Kosovo međunarodnoj zajednici kao “oazu mira u svetu”.

“Mislim da se ovde radi o nečemu drugom. Neko pokušava da Srba više nema na prostoru KiM i kada Kurti preti i govori kako kada mu se prohte može da ide na sever Kosova i Metohije i kada govori baš u vezi sa tim severom kako je sve moguće, mi mu samo poručujemo da ne preti i za razliku od njega mi molimo da ne čine ništa nažao prema Srbima na KiM”, naveo je Petković.

Naglasio je da će upravo ti česti napadi na srpsko stanovništvo na KiM biti jedna od tema predstojećeg dijaloga u Briselu.

Petković je istakao da će prištinska strana morati da odgovori kako to da neće da formiraju Zajednicu srpskih opština, za koju Kurti kaze da je monoetnička zajednica, a pristaju na monoetičku Đakovicu gde isteruju prvu ženu Srpkinju koja je odlučila da se vrati u svoj rodni grad.

Navodi da ona na svojim blindiranim vratima često pronalazi slike preklanih ljudi sa porukom da će i ona tako završtiti.

Petković je dodao i da će se tih dana u Briselu kada se nastavlja dijalog navršiti 3.000 dana od kada Priština nije formirala ZSO.

 “Važno što se Stoltenberg pozvao na sporazum”

Petković je pozdravio izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da vlast u Prištini mora da poštuje sporazum po kome Kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever Kosova bez dogovora sa Kforom.

“To što je Stoltenberg rekao je apsolutno tačno. Još 2013. godine napravljen je dogovor da ni na koji način sa dugim cevima iz Prištine ne mogu da ulaze na prostor severa KiM”, rekao je Petković odgovarajući na pitanje novinara nakon dodele stipendija najboljim studentima Univerziteta u Prištini.

Petković kaže da su juče i danas prištinske vlasti dobile nove blindirane automobile, oklopna vozila, kako bi, kaže, napadali Srbe.

“A ne mogu blindirana vrata za Dragicu Gašić da bi joj obezbedili mir i koliko toliko zaštitili u stanu u Đakovici”, poručio je Petković.

Inače, Dragica Gašić je od 9. juna, od kada se vratila u svoj stan u rodnoj Đakovici, prema njenim rečima, svakodnevno izložena pretnjama, napadima i maltretiranju.

“To su ti dupli aršini koji postoje u Prištini, na šta međunarodna zajednica mora da obrati posebnu pažnju. I važno je što se Stoltenberg pozvao na taj sporazum iz 2013. godine, jer on odvraća sve one koji nameravaju da ulaze na KiM”, rekao je Petković.

 “Sever KiM nije kuća Kramon, pa da poziva Albance”

Sever Kosova i Metohije nije kuća Viole fon Kramon, pa da ona poziva Albance kako hoće, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, reagujući na njen poziv upućen političarima iz Prištine da posete sever Kosova i da kontaktiraju srpske političke lidere na KiM.

Petković je nakon dodele stipendija najboljim studentima Univerziteta u Prištini, poručio Kramon, koja je izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, da, ukoliko joj je stalo da se bavi Prištinom, prvo postavi pitanje zašto nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i zašto nije rešeno pitanje energetike i slobode kretanja na KiM.

“Što nije postavila pitanje zbog čega ministar Vanja Udovičić nije mogao da uđe na prostor KiM. Znači neće, jer je to ne interesuje, nju interesuje nekakva druga velikoalbanska politika”, rekao je Petković, odgovarajući na pitanje novinara.

Istakao je da je najbitnije da srpska strana bude smirena i da mudro vodi politiku. “Jer kada imamo mir, možemo ekonomski da se razvijamo. Samo jaka Srbija može da brani KiM na pravi način”, poručio je Petković.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još