Stoltenberg: KBS ne može na sever bez dozvole Kfora

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posete Kosovu izjavio je da Priština mora da poštuje Briselski sporazum prema kome Kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu da idu na sever bez dozvole Kfora i NATO.

„Očekujem da se kosovske vlasti pridržavaju sporazuma koji smo postigli 2013. godine i da Kosovske bezbednosne snage ne budu razmeštene na severu bez prethodne saglasnosti Kfora i NATO”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, prenosi Kosova pres.

Stoltenberg je dodao da misli da je ovo najbolji način da se nastavi sa pronalaženjem prave ravnoteže kako bi se izbegle situacije koje bi mogle oslabiti napore za pronalaženje rešenja i bilo šta što bi moglo podrivati dijalog Prištine i Beograda.

Posle sastanaka koje je imao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da je ovde da prenese poruku da će NATO ostati da pomogne i stvori sigurno i mirno okruženje za sve građane.

„Moja poruka je bila da je NATO ovde da ostane. Naša misija se zasniva na uslovima, a KFOR je na Kosovu da pomogne u stvaranju sigurnog i mirnog okruženja za sve zajednice”, istakao je on, prenosi Kosovo onlajn.

“Takođe snažno podržavamo napore na pronalaženju političkog rešenja. Ovde smo dugi niz godina, osećamo odgovornost da doprinesemo miru i stabilnosti na Kosovu, što je takođe važno za ceo region“, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO boravio je danas na Kosovu gde je obišao misiju Kfora i razgovarao sa predsednicom i premijerom privremenih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još