• Početna>
  • Vesti>

“Polomljeno rebro” premijerno pred mitrovačkom publikom: Gde ima nasilja, tu sreće nema

Predstava “Polomljeno rebro” u režiji Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević izvedena je sinoć premijerno pred mitrovačkom publikom. Glumci Tamara Tomanović i Janko Cekić donose mučnu ali poučnu priču o razvoju i propasti jedne ljubavi. Ona je nežna, predana žena, on – surovi, nasilni ljubavnik. Predstava žrtve nasilja poziva na samopomoć, a društvo na veoma konkretnu akciju.

“Moj lični cilj je bio – ne da se podiže svest društva da nasilje postoji, jer je jasno svima da ono postoji, o tome se priča već duže vreme, već da se probude empatija i saosećanje kod ljudi za žrtve koje zaista žive oko nas i da mi možemo da im pružimo ruku spasa, da razmilimo ko je ta osoba, a svi znamo bar nekog ko ima problem. Ne mora to da bude ne znam kakva pomoć, ali makar da ih saslušamo, da damo svoj doprinos kao ljudi. Možda žrtva nije u stanju da pomogne sama sebi, hajde da im omognemo da naprave taj prvi korak ka  samopomoći” kaže scenaristkinja Nadica Đorđević za Radio Kosovska Mitrovica.

Glumac Janko Cekić je toliko ubedljiv u ulozi nasilnika da ga podozrivi pogledi prate i izvesno vreme nakon što se predstava završi.

“Za mene kao glumca ova uloga je bila izazov, zato što je nešto što je potpuno suprotno od mog habitusa i poimanja odnosa prema ženama. Morao sam da proniknem duboko u sebe kako bih pronašao bes i agresiju kako bi otelotvorio lik koji tumačim.  Sa druge strane, mi kao glumci tumačimo različite karaktere, i naša profesija zahteva od nas da ih razumemo i da ih što bolje dočaramo. Kada govorimo o razumevanju osećanja nasilnika, moram istaći da sam ga doživeo kao jednog bespomoćnog čoveka, frustriranog, nezadovoljnog, koji manipulacijom i agresijom pokušava da otkloni sopstveno nezadovoljstvo. Svaka dobro napisana uloga je izazov za glumca, naročito ako je u pitanju negativac. Ukoliko moj lik budi bes kod publike, to za mene znači, da je uloga urađena kako valja, verodostojno” kaže Cekić za Radio Kosovska Mitrovica.

I naša sugrađanka Tamara Tomanović se odlično snašla u ulozi žrtve.

“U predstavi Polomljeno rebro ne igram jedan lik, ovo je lik svih žena koje su u životu na bilo koji način doživele nasilje. Ovo je lik bilo koje žene koja je doživela da ni kriva ni dužna bude tučena, ponižavana, vređana, ubijana u pojam. Žena koja je jedino kriva jer voli i misli da ljubav može da promeni svet, da može da promeni zlostavljača. Da ipak može da bude srećna. Nažalost tu sreće nema. Postoji samo strah. Postoje suze, patnja i bol. Bol u duši. Ožiljci na telu. I pitanje Gde sam to pogrešila?” priča Tamara.

Predstava će  večeras biti reprizno izvedena u Studentskom klubu Doma broj 6 u Kosovskoj Mitrovici u 19h. Ulaznice se ne naplaćuju, ali će pored scene biti postavljena kutija za pomoć maloj Magdaleni Nedeljković.

Predstava je urađena u sklopu projekta “Prevencija i eliminacija rodno zasnovanog i porodičnog nasilja” koji zajedno realizuju Populacioni fond Ujedinjenih nacija i Srpska pravoslavna crkva.

“Polomljeno rebro” je najpre videla publika u Gračanici, potom u Kosovskoj Mitrovici da bi u aprilu, predstava bila odigrana i pred beogradskom publikom.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još