• Početna>
  • Vesti>

Tužilac traži produženje pritvora Saljihu Mustafi, odbrana puštanje

Odbrana nekadašnjeg komandanta u OVK Saljiha Mustafe, optuženog za zločine na KiM 1999. godine, zatražila je od Specijalizovanih veća Kosova (poznatih i kao Sud za zločine OVK) da mu ukinu pritvor i omoguće odbranu sa slobode, dok tužilaštvo smatra da on mora da ostane u pritvoru.

 Odluku o pritvoru do sutra, 24. novembra, mora da donese sudija za prethodni postupak, jer prema pravilima Suda, pritvor se preistipuje na svaka dva meseca, a Mustafi se sutra navršava dva meseca od hapšenja i izručenja Hagu gde je smešten u pritvor.
U podnesku Mustafinog branioca po službenoj dužnosti Julijusa von Beonea, tvrdi se da nakon više od pet meseci od potvrđivanja optužnice protiv Mustafe, Specijalizovano tužilaštvo nije pružio dokazni materijal u prilog inkriminišućim izjavama.
“Specijalizovano tužilaštvo je samo u vreme podnošenja optužnice na potvrđivanje, podnelo materijal koji bi, u to vreme, mogao dovesti do zaključka da je postojala osnovana sumnja”, navodi se u podnesku Mustafinog advokata, koji smatra da je “fer i pravedno” da se u odsustvu dodatnih dokaza njegov branjenik pusti iz pritvora.
Dodaje da će se Mustafa, ukoliko mu se omogući odbrana sa slobode pojaviti na svakom zakazanom ročištu, bilo putem video konferencijske veze ili uživo u sudnici, kao i da će postovati sve eventualne uslove i mere koje mu sud nametne.
Mustafa je, kako navodi njegov branilac, spreman da preda svoj pasoš kako bi se osiguralo da neće napustiti zemlju i da će, ako bude potrebno, tražiti dozvolu suda za putovanje radi posla.
Podseća da se Mustafa izjasnio da nije kriv ni po jednoj od četiri tačke optužnice za koje se tereti i podseća na pravilo da se optuženi smatra nevinim, dok se optužbe protiv njega ne dokažu pred sudom.
Sa druge strane tužilaštvo tvrdi da i dalje postoji opasnost da će Mustafa pobeći, da bi mogao da zastraši žrtve i svedoke, kao i da bi mogao da počini nove zločine ukoliko se nađe na slobodi. “Ove okolnosti se nisu promenile, već su se rizici čak povećali jer je optuženi sada svestan težine optužbi i dokaza protiv njega, pa je shodno tome i dalje zadržavanje optuženog u pritvoru neophodno”, naglasilo je tužilaštvo u svom podnesku.
Posebno je ukazalo da sudija treba da uzme u obzir povećan rizik od bekstva Mustafe i poteškoća koje bi mogle nastati za njegovo hapšenje i izručenje jer Specijalizovana veća Kosova mogu tražiti saradnju samo onih država koje su priznale Kosovo i sa njim imaju sporazum o ekstradiciji ili to na drugi način omogućava njihovo zakonodavstvo.
Pored toga, povećan je i rizik od njegovog uticaja na svedoke i žrtve, nakon obelodanjivanja optužbi u odnosu na vremenski period i lokacije.
Tužilaštvo je napomenulo da se svim rizicima efikasno može upravljati samo ako je Mustafa u pritvoru, dok je sva njegova uveravanja, da će ispunjavati eventualno nametnute uslove, odbacilo kao nedovoljne garancije. “Puštanje na slobodu, sa ili bez uslova, ne bi trebalo da se odobri”, zaključilo je tužilaštvo.
Mustafa je prvi pripadnik OVK koji je uhapšen i izručen Specijalizovanim većima radi suđemja po optužbama za ratne zločine na Kosovu i Mehohiji. On je bio komandant gerilske jedinice “BIA”, jedinice unutar operativne zone Lab OVK.
Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna, a objavljena je 28. septembra. U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.
U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.
On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još