• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Uručene nagrade “Longin” i “Dimitrije Popović”

“Prvo kultura pa sve drugo”, rekao je istaknuti slikar Miloš Šobajić nakon što mu je u Gračanici uručena nagrada za životno delo “Longin”.

Priznanje “Dimitrije Popović” ove godine pripalo je mladom umetniku Lazaru Šoševiću. 

Nakon što je dobio priznanje za životno delo, srpski, ali i francuski slikar Miloš Šobajić rekao je da je “Longin” najlepša nagrada koja mu je ikada dodeljena, istakavši da je ponosan što pripada srpskom narodu koji uspeva da opstane na Kosovu.

“Kultura je uvek važnija od svega ostalog. Prvo kultura pa sve drugo. Šta je ostalo od Egipta i od Antike nego njihova kultura. Nije njihova industrija ni poljoprivreda ni zanatstvo. Kultura je neophodna za povezivanje srpskog naroda”, kazao je Šobajić.

Rodom iz Uroševca, dvadesetsedmogodišnji Lazar Šošević danas živi i stvara u Nišu. Posle 20 godina vratio se na Kosovo kako bi, zajedno sa ostalim mladim slikarima, učestvovao na likovnoj koloniji “Vodovdan 2019.” Njegov talenat doneo mu je nagradu “Dimitrije Popović”.

“Nakon 20 godina imam prvi put priliku da budem ovde jako blizu mog rodnog Uroševca. Slike su baš ono što me predstavlja. One govore o toj nekoj jačoj ekspresivnoj crti i snazi, porivu da se nekakva osećanja i teskobe oslobode”, kazao je Lazar.

Žiri ove godine nije imao dilemu kome će pripasti prestižne nagrade.

“Ove godine žiri u sastavu profesor Petar Đuza, Maja Todić i moja malenkost je odlučio da dobitnici budu jedan od naših najpoznatijij živih slikara Miloš Šobajić koji živi paralelno u Beogradu i Parizu i koji je i srpski i francuski slikar zato što je najveći deo njegovog opusa nastao u Parizu, kao i za mladog umetnika Lazara Šoševića zato što su njegove slike bile najbolje na ovogodišnjoj likovnoj koloniji”, rekao je član žirija Nebojša Jevtić.

Majka ubijenog Dimitrija Popovića i ove godine uručila je poklone nagrađenima.

“Ovo mi mnogo znači, nama i celoj porodici i prijateljima koji spominju Dimitrija i umetnicima koji slikaju slike i misle na Dimitrija. Teško mi je, ali i drago”, kazala je Jorgovanka Popović.

U Galeriji Doma kulture u Gračanici večeras je otvorena i izložba na kojoj su predstavljeni radovi sa ovogodišnje Likovne kolonije “Vidovdan 2019” na kojoj je učestvovalo devetoro umetnika.

“Sa zadovoljstvom zaključujemo da uspešno dodajemo još jedan stepen na spirali trajanja gračaničke kolonije. Radujemo se umetnosti sa razlogom, bez straha da ćemo se pogubiti u besmislenosti svakodnevne zbilje i zaborava”, kazala je saradnik Galerije Doma kulture Maja Todić.

“Čini mi se da kvalitetom rada i kvalitetom događaja kojima se obeležava ovogodišnji Vidovdan, na najbolji mogući način pokazujemo našu snagu i našu spremnost da izdržimo ova vremena”, rekao je direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić koji je i otvorio ovogodišnju izložbu.

Ljubitelji umetnosti uživali su u slikama u Galeriji Doma kulture, gde su bili u prilici i da se upoznaju sa čuvenim imenima iz sveta slikarstva.  

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još