Večeras “Žene iz Troje” u Zvečanu

Predstava “Žene iz Troje”, po Evripidovom tekstu i u režiji Nebojše Bradića, urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara, premijerno je izvedena 24. juna 2019. godine u Domu kulture u Gračanici.

U njenoj realiziciji i organizovanju gostovanja učestvuje i Udruženje „Dunavfest“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Prva repriza igraće se u Domu kulture „Trepča“ u Zvečanu 25. juna sa početkom u 20 časova.  

“Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Predstava  ‘Žene iz Troje’ je elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum”, ističe reditelj predstave navodeći da je svojim adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želeo da ukaže kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu.

Pored Bradića koji je na osnovu Evripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tregedija u prevodu na srpski Danila Kiša, autorsku ekipu čine još kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor je Zoran Erić a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Kerošević.

Glumačku ekipu čine glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika: Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

Predstavu „Žene iz Troje“, nakon premijernog igranja na Kosovu i Metohiji, ubrzo će imati prilike da vidi publika širom Srbije, na prestižnim letnjim festivalima: „Viminacijum festu“ 30. juna u Požarevcu, „Novom Tvrđava teatru“ 8. jula u Čortanovcima, „Teatru u tvrđavi“ 10. jula u Smederevu, dok se u avgustu za sada ugovorena izvođenja na „Nišvil teatarskom festivalu“ i „Antika festu“ u Zaječaru.   

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još