• Početna>
  • Vesti>

Spuštena zavesa na 25. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije

Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije, dvadeset peti po redu, koji se tradicionalno održava uoči Vidovdana, završen je programom folklornih ansambala u neposrednoj blizini spomenika knezu Lazaru u Severnoj Mitrovici.

Takmičarski deo programa je izostao, a svi učesnici ovogodišnjeg Sabora dobiće pobedničke saborske zastave, jer prema rečima direktora Kulturnog centra “Dragica Žarković” – Miodraga Radomirovića, “svi oni koji su ovih 45. godina učestvovali u Saborima, zaista su iskreni prijatelji Kosovske Mitrovice i Sabor traje zahvaljujući njima.”

Čitave nedelje Mitrovčani su bili u prilici da se bliže upoznaju sa različitim običajima i kulturama, najpre kroz likovnu i vajarsku koloniju “Mladen Popović”, pesničke susrete “Aleksandar Aca Despotović”, a zatim i kroz dvodnevni Sabor folklora.

Naš kraj u najboljem svetlu predstavio je podmladak Kulturno umetničkog društva “Kosovski božur”.

Večeras su se velikom broju okupljenih građana predstavila i sledeća Kulturno umetnička društva: KUD “Hercegovina” iz Petrovog Polja – Trebinja, KUD “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, KUD “Abrašević” iz Kragujevca, KUD “Pionir” iz Zrenjanina i KUD “Panče Pešev” iz Kumanova.

Podsetimo, nešto ranije, u OŠ “Sveti Sava”, otvorena je izložba radova likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović”, koja se organizuje u okviru 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije.

Organizator Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar “Dragica Žarković”.

Pokrovitelji događaja su Privremeni opštinski organ i Kancelarija za KiM.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još