• Početna>
  • Vesti>

Ekonomski i Medicinski fakultet PU potpisali sporazum o saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je ugostio komesara u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimira Cucića.

U okviru današnje posete, Ekonomski i Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici potpisali su sporazum o saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Rektor PU Zdravko Vitošević je tom prilikom kazao da je potpisivanje današnjeg sporazuma znak da je Komesarijat prepoznao značaj PU kao i mogućnosti kojima fakulteti raspolažu.

“Danas je potpisan sporazum između Komesarijata i našeg Univerziteta u kojem učestvuju dva naša eminentna fakulteta a to su Ekonomski fakultet i Medicinski fakultet. Zadovoljstvo je naše zato što je Komesarijat prepoznao značaj našeg Univerziteta kroz studijske programe i mogućnosti sa kojima ova dva fakulteta mogu da doprinesu radu Komesarijata za izbeglice i migracije” kazao je Vitošević.

Vitošević dodaje da su u okviru projekta obuhvaćena i interno raseljena lica.

“Ne radi se samo o izbeglim i raseljenim licima već i o interno raseljenim licima a ovde će naši fakulteti, uključivanjem u razne projekte koje nudi Komesarijat, pružiti mogućnost da se aktivno i adekvatno uključe u procese dok su i dok borave na teritoriji Republike Srbije. Kako za one na prostoru Republike Srbije tako i za one koje treba očekivati u budućnosti” rekao je Vitošević.

Komesar Vladimir Cucić je kazao da su migracije izazov novog doba i da je zadovoljstvo zbog potpisivanja današnjeg sporazuma obostrano.

“Neke stvari se dugo čekaju ali ipak se dese. Bilo je sasvim razumno u jednom momentu očekivati da će prištinski Univerzitet, koji je i sam bio žrtva jedne teške i vrlo nesvakidašnje migracije, prepoznati potrebe koje su u interesu, pre svega u tih mladih ljudi. Migracije su izazov novoga doba. Od te omladine koja će studirati, očekivaće se daleko kvalifikaniji odgovor nego što u ovom momentu mogu da dobiju. Drago mi je da u ovom momentu možemo da pokrenemo jednu stratešku saradnju, da deca učestvuju u našem istraživanju, da se sami uvere kroz svakodnevni rad” rekao je Cucić.

Dekan Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović je istakla da Ekonomski fakultet može pomoći u sprovođenju istraživanja u ekonomskim efektima tih migracija, kako internih tako i eksternih.

“Čast mi je da je Komesarijat za izbeglice i migracije prepoznao Ekonomski fakultet kao partnera koji može da da svoj pun doprinos u praćenju ovih tokova migracije koje se prostoru naše zemlje. Mislim da Ekonomski fakultet može u mnogo čemu da pomogne a pre svega u smislu da možemo da vršimo istraživanja u tim ekonomskim efektima tih migracija, kako internih tako i eksternih a nama je posebno zanimljiva i kategorija povratnika. Sa druge strane Ekonomski fakultet može da pomogne u smislu da možemo da održimo razne edukacije, da osnažimo migrante, interno naseljena lica, izbeglice kao i povratnike, da prepoznamo koji su njihovi kapaciteti, gde su nedostaci i u kojem delu može da se razvija njihov preduzetnički duh, da se vide šanse i mogućnosti za zapošljavanje i da vreme koje provode u našoj zemlji mogu da provedu kvalitetnije i da se ne osećaju prepušteni sami sebi” istakla je Vujović.

Suzana Matejić dekan Medicinskog fakulteta je ocenila da je današnja poseta komesara Cucića kao i potpisivanje sporazuma, ukazivanje punog poverenja PU kao i obrazovanju mladih kadrova.

“Dolazak Komesara na Univerzitet u Prištini sa Privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici znači veliku podršku vlade Univerzitetu i ukazivanje punog poverenja našem radu i obrazovanju mladih kadrova. Kroz to obrazovanje, Medicinski fakultet PU naravno da daje svoj doprinos i naučnom i zdravstvenom delatnošću i ono što je prepoznato u okviru jednog globalnog problema koji nije samo naš i nije na ovim prostorima ali kojeg je Vlada Republike Srbije jako žestoko prihvatila da razrešava. Evo i nas u toj priči zahvaljujući njihovoj podršci a ono što mi zaista možemo da ukažemo i da obećamo je pružanje zdravstvene pomoći, edukacija, preventiva svim tim ljudima koji se nalaze na ovim prostorima i kojima je neophodno.” kazala je Matejić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još