• Početna>
  • Vesti>

“Žene iz Troje” u Domovima kulture “Trepča” i “Gračanica”

Narodno pozorište u Prištini organizuje premijerno izvođenje dramske predstave “Žene iz Troje” u Domu kulture “Gračanica” 24. juna (ponedeljak).

Predstava je rađena po Euripidovom tekstu a u režiji Nebojše Bradića.

Predviđeno je da će dan kasnije predstava biti odigrana i u Domu kulture “Trepča” u Zvečanu.

“Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Predstava ‘Žene iz Troje’ je elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum”, ističe reditelj predstave, navodeći da je svojim adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želeo da ukaže kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu.

Pored Nebojše Bradića, koji je na osnovu Euripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tregedija u prevodu na srpski Danila Kiša, autorsku ekipu čine još kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor je Zoran Erić, a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Kerošević.

Glumačku ekipu čine glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika: Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

Predstavu „Žene iz Troje“, nakon premijernog igranja na KiM, ubrzo će imati prilike da vidi publika širom Srbije, na prestižnim letnjim festivalima: „Viminacijum festu“ 30. juna u Požarevcu, „Novom Tvrđava teatru“ 8. jula u Čortanovcima, „Teatru u tvrđavi“ 10. jula u Smederevu, dok se u avgustu za sada ugovorena izvođenja na „Nišvil teatarskom festivalu“ i „Antika festu“ u Zaječaru.

Predstava “Žene iz Troje” je urađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i u njenoj realiziciji i organizovanju gostovanja učestvuje i Udruženje „Dunavfest“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ulaznice za predstavu se mogu kupiti po ceni od 250 dinara.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još