• Početna>
  • Vesti>

Promovisana knjiga Đorđa Jevtića “Kosovo u delima srpskih autora”

U okviru Vidovdanskih svečanosti u prostorijama Doma kulture Gračanica, sinoć je održana  promocija šeste po redu knjige publiciste Đorđa Jevtića, pod nazivom “Kosovo u delima srpskih autora”.

O knjizi su  govorili prof. dr Dragomir Kostić, književni kritičar Žarko Milenković i autor.

Jedan od recenzenata knjige prof. dr Dragomir Kostić istakao je da je knjiga Đorđa Jevtića u stvari podsetnik na sve ono što je u srpskom kulturnom stvaralaštvu imalo značajnu ulogu.

“Zna li neko za Milorada Roganovića, novinara Radio Prištine i književnika – autora romana „Oteti zavičaj“ , objavljenog još pre rata, koji govori o ljubavi Srbina i Albanke, kao i romana „Vekovi Kosova“ objavljenog 2002. godine o čak pet generacija Vukovića na Kosovu?“, upitao je Kostić i odmah dodao: „ne brinite seća se Đorđe Jevtić“!

Jevtić u prvom delu svoje knjige  pominje mnoge autore sa prostora KiM, poput Slobodana Kostića, Miloja Dončića, Ratka Popovića, Žarka Milenkovića, Saše Jovanovića, Borivoja Ugrinovića, Aleksandra B. Lakovića,  Goluba Jašovića, Milorada Roganovića i Novice Sovrlića.

U drugom delu piše o stvaralaštvu  Ace Rakočevića, povodom desetogodišnjice njegove smrti,  Petera  Handkea i njegovoj knjizi „Kukavice u Velikoj Hoči“, Olge Dimitrijević, Novice Kitića, Stanislava Kojića, Lele Marković i profesora Dragiše Bojovića.

U odeljku “Kosovo i Metohija u srpskoj dokumentaristici” govori o knjigama akademika Atanasija Uroševića, iznosi opšti pogled na stvaralaštvo vrednog kosovskog istraživača sela u kosovskom Pomoravlju Stanislava Kojića, nastavljajući da piše o knjigama Ranka Milićevića, Ane Kostić, Dene Debeljkovića, Zorana Đorđevića, Ratka Stoiljkovića, Pere Simića, Živorada Igića, Momčila Trajkovića i Vladimira Vučkovića.

Na kraju u četvrtom odeljku  „ Hronika srpske pozorišne drame“,piše o nastanku i razvoju Srpske drame pokrajinskog Narodnog pozorišta Priština.

Govoreći o značaju knjige, književni kritičar Žarko Milenković ističe da „u trenutku kada se u javnom diskursu o Kosovu sve češće čuje , šta to mi danas imamo na KiM, važnost pojave ovakve knjige je veoma velika“.

„Ova knjiga predstavlja sklapanje mozaika Kosova kao delatnog motiva autora koji o njemu pišu. Sklapajući ovaj mozaik važnih imena i ličnosti i događaja savremenog srpskog stvaralaštva na KiM, Đorđe Jevtić u taj mozaik ugrađuje i sebe kao svedoka, a tu mogućnost imaju samo odabrani“, istakao je Milenković.

Đorđe Jevtić je rođen 1947. godine u Sušici blizu Gračanice. Diplomirao je na Grupi za srpskohrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Prištini. Od 1974. do 1997. bio je novinar i urednik u Novinskoj agenciji T a n j u g, a od 1997. do 2000. bio je potpresednik Gradskog veća SG Prištine. Od 2007. do penzionisanja 2013. godine, bio je rukovodilac Službe za informisanje SG Priština sa sedištem u Gračanici. Izveštavao je i pisao o svim zbivanjima na Kosovu i Metohiji u poslednjih 50 godina, o čemu je objavio deset feljtona i pet publicističko-analitičkih knjiga. Pokretač je nekoliko časopisa i kulturnih manifestacija.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još