• Početna>
  • Vesti>

Potpisan sporazum o saradnji Medicinskog fakulteta PU sa Zajednicom fakulteta medicinskih nauka RS

Sastanak Zajednice fakulteta medicinskih nauka Republike Srbije održan je u dekanatu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Na sastanku je potpisan Sporazum o saradnji Medicinskog fakulteta prištinskog univerziteta sa svim članovima Zajednice fakulteta medicinskih nauka Republike Srbije. Između ostalog na sastanku se govorilo i o predstojećem prijemnom ispitu kao i o novinama usvojenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić je kazao da su današnje teme sastanka vezane za problematiku visokog obrazovanja u Srbiji.

“Naše teme su dosta konkretne. Današnje teme su ujedno vezane i za aktuelnu problematiku visokog obrazovanja u Srbiji. To je pre svega prijemni ispit koji nas očekuje za manje od mesec dana, koji se na svim Medicinskim fakultetima odvija u isto vreme. Sledeća tema će biti pokušaj daljeg unapređenja kohezije zajednice kao i generalne aktivnosti zajednice. Vrlo je važno i da prodiskutujemo novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i odnos obrazovanja i Zdravstvene zaštite koji je kod nas uvek aktuelan i predmet brojnih nejasnoća. Da kao zajednica razmotrimo sve implikacije onoga što je doneseno” rekao je Lalić.

Održavanje ovakvih sastanaka je veoma važno kroz razne projekte i programe istakao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović.

“Vlada Republike Srbije pre svega posredstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i resornog Ministarstva zdravlja već dugi niz godina kontinuirano radi na podizanju ukupnih i zdravstvenih kapaciteta jer mislim da svi dobro znate da je osnovni uslov opstanka i ostanka srpskog naroda koji živi na prostoru Kosova i Metohije jeste zdravstveni sistem koji može da odgovori svim izazovima koji su na ovim prostorima daleko veći i snažniji nego bilo gde u centralnoj Srbiji” rekao je Jović.

On je dodao da je današnji sastanak znak da je u projekte i programe uljučena akademska zajednica, Vlada Republike Srbije kao i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Ovo što se dešava danas, baš ovde na Medicinskom fakultetu, jeste znak da je uz sve te napore uključena i akademska zajednica. Mi zaista očekujemo da zajedničkim snagama u narednom periodu i akademska zajednica kao i Vlada Republike Srbije sa svojim institucijama iznedrimo nove, mlade i zdrave kadrove koji će svojom strukom i vrlinom uspeti da se bore sa svim tim problemima koji su karakteristični za ovo podneblje” naveo je Jović.

Jović je najavio i izgradnju novog KBC u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici.

“Moram da napomenem da smo planirali da krenemo sa izgradnjom novog Kliničko-bolničkog centra ovde u Kosovskoj Mitrovici kao i sa izgradnjom novog KBC u Gračanici i to sa vrhunskim mladim kadrovima” rekao je Jović.

Sastanak sa rektorom i prorektorima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za sutra u 9 časova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još