• Početna>
  • Vesti>

Otvaranjem likovne kolonije “Mladen Popović” počeo 25. Sabor kulturnog stvaralaštva

Otvaranjem likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović” zvanično je počeo 25. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije.

U prostorijama Mitrovačkog dvora, na početku programa, kazivanjem zdravice predstavila se Anja Kovačević nakon koje je nastupio dečiji ansambl KUD “Kosovski božur”.

Na koloniji je prikazan i dokumentarni film “45 godina Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije” koji je obuhvatio ukupan rad i istoriju Sabora.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović je tom prilikom kazao da je Kulturni centar ponosan na svoj rad jer on predstavlja korene srpske kulture na prostorima Kosova i Metohije.

“Ono što smo videli u dokumentarnom filmu koji je pripremio Kulturni centar “Dragica Žarković” u želji da ostavi nešto generacijama koje dolaze, da se ne zaborave događaji koji su zaslužni za ono što danas posedujemo a to je jedna neizbrisiva kultura i koreni srpske kulture na ovim prostorima. Kroz sve detalje zaista smo proživeli još jednom svih tih 45 godina i mogu reći da sam zasita ponosan na to što smo stvorili” rekao je Radomirović.

On je dodao da će Kosovska Mitrovica uvek raširenih ruku dočekivati goste iz sveta kulture.

“Danas smo moji saradnici i ja srećni što smo sa Kulturnim centrom postigli ovakve rezultate a njih ne bi bilo da nije bilo lokalne samouprave. Kosovska Mitrovica će uvek, toplog srca, dočekati naše goste i družiti se sa njima i pokazati im da Kosovska Mitrovica ima sasvim drugu sliku od one koju često vide i slušaju” kazao je Radomirović.

U nastavku programa, Jovana Jovanović je kazivala stihove zdravice “Na mladima svet ostaje” a numeru na harmonici je izveo Mateja Nikolić, koji je pobednik republičkog takmičenja u Paraćinu.

Stihove pesme “Oni ne vole ovaj svet” kazivala je Anđela Babincev iz OŠ “Branko Radičević”.

Predsednik Društva književnika Kosova i Metohije Novica Sovrlić upotpunio je svojim stihovima ovaj kulturno-umetnički.

On je tom prilikom istakao da on pripada samo jednom gradu, kulturi i otadžbini koja “nije deljiva” i koja se zove srpski jezik i kultura.

“Očigledno je da kultura nikada manjkala. Verovatno u genima pamtimo poruku Sv. Save, kojom nas poziva na sabornost, i odatle ovo saborovanje Kulturnog centra i našeg grada. To je možda neki znak da sledimo tu tradiciju i da se dalje trebamo okupljati i da stojimo jedinstveni kao naša otadžbina koja se zove srpski jezik. Želim da ovaj Sabor traje i posle nas, dugo generacija i da ovi ljudi koji su prisutni jednog dana budu deo svetle istorije kulture srpskog naroda” rekao je Sovrlić.

Na koloniji učestvuju umetnici iz Vršca, Niša, Kosovske Mitrovice, Zvečana, Beograda, Podgorice i drugih gradova.

Na ovogodišnjem Saboru, na likovnoj i vajarskoj koloniji između ostalih, učestvuju i tri nova slikara; Svetislav Ludoški iz Zrenjanina, Radojka Samardžija iz Beograda i Jovana Jokanović iz Kosovske Mitrovice.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još