• Početna>
  • Vesti>

Izložbom fotografija počeo 25. Sabor kulturnog stvaralaštva

Kulturni centar “Dragica Žarković” u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici organizovao je izložbu fotografija.

U Galeriji fakulteta umetnosti PU u Kosovskoj Mitrovici, proglašeni su pobednici likovnog konkursa koji je održan povodom otvaranja 25. po redu Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović je tom prilikom istakao da je proglašenje pobednika trebalo da se desi sledeće nedelje, u okviru likovne kolonije ali se zbog tehničkih problema ona održala danas.

“Današnja izložba je otvorena u okviru programa 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije kao i još jednog obeležavanja jubileja a to je 45 godina od prvog Sabora. 62 kandidata se prijavilo ove godine i imali smo oko 200 fotografija. Ovo je zaista lep događaj kojim započinjemo 25. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije” istakao je Radomirović.

Ester Milentijević, profesor na Fakultetu umetnosti je kazala da je prijatno iznenađena ovogodišnjim brojem pristiglih fotografija.

“Ovo je treća godina za redom kako zajedno radimo na ovom projektu. Ove godine sam iznenađena jer je veliki broj autora učestvovao na ovom konkursu. Izložili smo po jedan rad svakog autora jer nam, jednostavno, prostor nije dozvoljavao da izložimo više fotografija” rekla je Milentijević.

“Imali smo puno fotografija a jednoglasno smo odlučili pobednika a dobitnike nagrada kao i ostale autore i učesnike pozivamo da i sledeće godine učestvuju na našem projektu” dodala je ona.

Tročlana komisija koju su činili organizator programa Kulturnog centra “Dragica Žarković” Nebojša Ristović i profesori na Fakultetu umetnosti Tamara Pešić i Ester Milentijević, odlučila je ko će pobediti na ovogodišnjem konkursu.

Prvo mesto na konkursu osvojio je Ivica Lukić, drugo mesto Filip Karamarković dok je treće mesto otišlo Lazaru Nikoliću.

Pobednici su pored diplome i priznanja dobili i novčanu nagradu u visini od 15.000, 10.000 i 5.000 dinara.

Filip Karamarković, koji je na konkursu osvojio drugo mesto, kaže da je ovo njegov prvi put da učestvuje na ovakvom konkursu te da će se prijaviti i na sledećem.

“Ovo mi je prvi put da učestvujem na konkursu fotografija i baš mi je drago zbog toga. Velika je privilegija osvojiti drugo mesto na ovom konkursu. Nadam se da ću i sledećeg puta učestvovati. Fotografija je nastala pre dve godine, u predelu Kopaonika koji gleda ka Kosovu i Metohiji na visini od 1900 metara” rekao je Karamarković.

Pokrovitelj izložbe je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Predviđeno je da 25. Sabor kulturnog stvaralaštva započne 16. i traje do 24. juna.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još