Danas u Gračanici počinje “Škola glume”

Danas u Gračanici počinje sa radom besplatna škola glume, koju organizuju Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici i Dom kulture Gračanica.

Cilj je da se kroz čudesan svet pozorišta, na daskama koje život znače, “gde je sve dozvoljeno”, deca iz Gračanice i ostalih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji upoznaju sa tajnama glume i zainteresuju za pozorišnu umetnost, razvijanje talenta i učenje u timskom duhu.

Jasmina Stojiljković, Radmila Knežević, Milica Mandić i Nastasija Stojsavljević, glumice prištinskog Narodnog pozorišta, nastojaće da kroz pet radionica u toku ove školske godine, učesnicima škole pomognu u prosecu prevazilaženja treme i tako ih osposobiti za javni nastup, približiti im rad na sceni i upoznati ih sa istorijom pozorišta, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

Polaznici škole će u malim grupama naučiti osnove pisanja scenarija pozorišne predstave, kroz odabir odgovarajuće teme (scena iz života, bajke, priče, pripovedaka…), zatim raditi na razvijanju govora, verbalne komunikacije i retorike kroz vežbe dikcije. Mladi polaznici radiće i na prevazilaženju treme i osposobljavanju za javne nastupe, raditi na glumi kao sredstvu organskog razvoja tela, uma, duha i emocija, na scenskim igrama, umetničkoj interpretaciji teksta… Produbiće znanja iz istorije pozorišta i umetnosti uopšte, pripremati i javno prikazivati pozorišne predstave, a deca će se upoznati i sa ostalim profesijama iz pozorišta koje bitno doprinose različitim elementima predstava.

Časovi glume će biti održavani svake srede u dva termina, od 11:00 do 13:00 i od 16:00 do 18:00 časova.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još