• Početna>
  • Vesti>

Koncert Slobodana Milivojevića: Kad se Latinos uozbilji

Solistički kocert srpskog gitariste Slobodana Milivojevića održan je sinoć u galeriji  “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

Milivojevićev repertoar obuhvata veliki broj dela u rasponu od renesansne, pa do muzike 20. veka.

Prisutni su bili u prilici da čuju kompozicije Dušana Bogdanovića, Heitora Vile Lobosa, Antonia Laura, Astora Pjacole i mnogih drugih.

Ko je očekivao tango, sambu ili salsu u nesputanom, razuzdanom uličnom ritmu – nije dobio šta je očekivao. Milivojavićeva Južna Amerika je ozbiljna. Ritmična – ali ozbiljna. Nekako melanholična, duboka, neočekivano mirna.

“Vuče me muzika koja u sebi ima određenu vrstu ritmičke pulsacije. Trenutno sam zaokupljen  muzikom Južne Amerike” kaže Milivojević i dodaje  da gitara sve više dobija na popularnosti među mladima.

“Gitara je u poslednjih dvadeset, trideset godina doživela jednu vrstu revolicije. Vrlo je popularna u klasičnom smislu – mnogo više od recimo duvačkih, I drugih instrumenata.

Milivojević je pre nekoliko godina  bio učesnik Džez i bluz festival “North City”.

“Pre tri, četri godine bio sam takođe na Kosovu i Metohiji gde sam u Velikoj Hoči svirao jedan humanitarni koncert” priseća se Milivojevići kaže da je poseta Kosovu i Metohiji uvek lep doživljaj.

Slobodan Milivojević rođen je 1980. godine u Kninu. Diplomirao je klasičnu gitaru sa najvišom ocenom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Tošića.

Dobivši punu stipendiju od Indijana Univerziteta u Blumingtonu, Slobodan završava gitaristički program najvišeg stepena postdiplomske koncertne prakse I dobija prestižnu Artist diploma.

Doktorske umetničke studije završava 2015. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Srđana Tošića.

Dobitnik je prve nagrade na desetom Latino-američkom takmičenju (Competition in the Performance of Music from Spain and Latin America 2007),a iste godine osvaja prvu nagradu i na takmičenju „Indianapolis Musicale“.

Galerija Akvarijus“ ovaj događaj realizuje u saradnji sa Unijom M, a povodom početka 17.“North city jazz & blues” festivala, koji će se ove godine održati od 14. do 18. maja u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još