• Početna>
  • Vesti>

Memorijalna izložba slika Ljubiše Tanaskovića u Galeriji FU

U Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 8. maja u 19 časova biće otvorena memorijalna izložba slika akademskog slikara iz Prištine Ljubiše Tanaskovića (1942–2017).

Ljubomir Ljubiša Tanasković je rođen 1942. godine u Sredskoj kod Prizrena. Osnovnu školu je završio u Obiliću, a srednju Školu za primenjenu umetnost u Peći. Diplomirao je u grupi za likovnu umetnost na Višoj pedagoškoj školi u Prištini. Godine 1974. diplomirao je na Nacionalnom fakultetu lepih umetnosti u Lionu u Francuskoj i iste godine u Marseju dobio zvanje „specijalista likovne umetnosti“. Godine 1994. magistrirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini. Posle dugogodišnjeg vaspitano pedagoškog rada u mnogim školama, 1993. godine Ljubiša je imenovan za direktora Galerije umetnosti u Prištini. U likovnim krugovima će ostati upamćen upravo kao dugogodišnji direktor ove galerije, čiji je rad unapredio. Tada su u Prištini organizovane izložbe Miće Popovića, Save Šumanovića, Aleksandra Cvetkovića, Božidara Damjanovskog, Dragana Mojovića, kao i svih značajnijih umetnika sa Kosova i Metohije. Posle progona 2000. uspeo je da u Beogradu delimično nastavi aktivnosti Galerije, na čijem čelu je ostao do svoje iznenadne smrti 2017. godine.

Memorijalnu izložbu slika Ljubiše Tanaskovića pod nazivom “Svet slike” organizovala je njegova supruga Mirjana Tanasković u saradnji sa prijateljima i kolegama koji su poštovali njegov rad.
Izložba je do sada prikazana u Kući Đure Jakšića u Beogradu, a potom u Galeriji Doma kulture u Gračanici.

U Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici izložba će biti otvorena do 15. maja 2019.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još