Vizner: Dijalogom do dugotrajnog kompromisnog rešenja

Više od decenije nakon što je trojka Kontakt grupe pokušala da reši kosovsko pitanje situacija je nepromenjena i pored toga što je 2008. Kosovo proglasilo nezavisnost, konstatuje Frenk Vizner, specijalni izaslanik SAD u Kontakt grupi.

On ipak smatra da ne treba postavljati rokove za konačan dogovor Beograda i Prištine, već dijalogom doći do dugotrajnog, kompromisnog rešenja.

“Ako postavljate sebi rokove, verovatno ih nećete ispuniti. Bolje da imate strateški dogovor o tome kakve ciljeve želite da postignete, pre nego što postavljate sebi neke rokove”, istakao je Vizner u razgovoru za Tanjug.

Američki diplomata kaže da je 2007. sa Nemcem Volfgangom Išingerom i Rusom Aleksandrom Bocan-Harčenkom pokušavao da dođe do formule, koja bi bila zadovoljavajuća za obe strane, ali da to nije bilo moguće, te ističe da je situacija sada “onakva kakvu su je ostavili”.

“Nerešeni odnosi između Srbije i Kosova i nerešena situacija koja ometa ambicije obe nacije, sprečava potpuni razvoj Kosova i sprečava srpsku viziju budućnosti i mogućnosti da u punoj meri nastavi ka EU”, kaže Vizner koji je ove nedelje u Beogradu učestvovao na skupu “Balkanski dijalozi”, posvećenom razgovorima o problemima u regionu, uključujući i kosovski.

Vizner, nakon što je čuo mišljenje više od 40 učesnika skupa, smatra da se važan pomak u odnosima dve strane neće dogoditi “sutra ili dan kasnije”.

“Mislim da je sada dobro vreme da udahnemo duboko, razmislimo o tome šta želimo da postignemo, šta bi podrazumevao jedan širok dogovor, a ne samo još jedan sporazum u nizu. Da razmislimo šta dve strane moraju da urade da bi živele u miru jedna sa drugom”, kaže Vizner.

Veruje da je jedini način da se ide napred zajednički dogovor obe strane, koji će morati da ima jaku podršku EU, ali i SAD, ali o formi i sadržaju krajnjeg sporazuma, kako ističe, ne može da govori, jer su oni dogovor Beograda i Prištine.

“Verujem da će konačna odluka biti doneta između Beograda i Prištine, jer to nije nešto što ljudi sa strane mogu da diktiraju. Dogovor, međutim, ne može zadovoljiti uslove i želje samo dve vlade, već mora naići na razumevanje i podršku međunarodnih činilaca, kako bi mogao da preživi i kako bi to zaista bilo poslednje poglavlje u toj priči”, naglašava Vizner.

Upitan da li je 2007. mogao da zamisli da kosovski čvor neće biti razmršen do sada, Vizner, uz opasku da je jasno da problem nije rešen 2008, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, kaže da se “nadao da će Kosovo i Srbija u jednom trenutku moći da postignu dogovor”.

“Nadao sam se da će Kosovo i Srbija u jednom trenutku moći da se odnose jedni prema drugima kao jednaki, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet jedni drugih, da će moći da se dogovore i da sarađuju za bolji Balkan i ovaj deo Evrope. Nije tako ispalo i moramo još da radimo na tome”, kazao je on.

Na pitanje da li misli da će se format dijaloga promeniti tako da Rusija i SAD ponovo budu značajniji činilac, Vizner kaže da će o tome odlučivati dve vlade i Brisel kao aktuelni posrednik, te dodaje da to nije nova ideja.

Na skupu “Balkanski dijalozi”, na kojem je učestvovalo više od 45 sagovornika, zainteresovanih i angažovanih na Zapadnom Balkanu, govorio je i Aleksandar Vučić, a Vizner kaže da im je predsednik Srbije izneo jasnu opredeljenost da dijalog treba nastaviti i očuvati mir i prosperitet na Balkanu.

“Vučić je izneo svoju poziciju i poglede na situaciju kada je reč o Kosovu. Imali smo mogućnost da postavljamo pitanja. To nije trebalo da bude sastanak na kojem bi se došlo do nekog zaključka, kao ni mesto za nekakve pregovore, ali nam je jasno stavio do znanja kakvo je njegovo lično mišljenje i mišljenje vlade Srbije o važnim stvarima, a fokusirao se na problem Srbije i Kosova”, prenosi Vizner mali deo razgovora koji su bili zatvoreni za medije.

Kaže i da je na skupu, osim o Kosovu, bilo reči i o budućnosti Bosne i Hercegovine, te posledicama dogovora Grčke i Makedonije.

“Cilj sastanka nije bio da dostignemo neke zaključke, već da imamo otvoren dijalog, razmenu mišljenja kako bi sve strane, iz regiona, Evrope i SAD, razumele stavove drugih. Vremenom ćemo doći do nekih zaključaka”, naveo je Vizner.

Izvor: Tanjug, RTK

Comments

Pročitaj još