• Početna>
  • Vesti>

Bivši ambasador SAD Manter: Nadam se da se dijalog neće baviti pitanjem ko je kriv

Nekadašnji američki ambasador u Srbiji Kameron Manter ocenio je u Novom danu da “Vašington nikada nije mislio da može da kvrcne prstima i da Priština sad odmah uradi sve što oni žele”. “Možda je delovalo tako od početka, odnosno spolja, ali iznutra nije bilo tako”, rekao je Manter.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Manter je rekao da uvek postoji nešto što obe strane moraju da prouče da bi mogle da idu napred.

“Ja sam optimista, jer mislim da su Evropljani angažovani, posvećeni dijalogu. Nadam se da se dijalog neće baviti pitanjem ko je kriv, već kako da pronađemo zajednički teren”, kaže on.

Ističe da nije korisno ako neko kaže “niste uradili ovo, a mi smo sve ispunili”.

“Treba da se bude skroman i pomalo velikodušan”, kaže.

Dodaje da, kada govorite o problemima, gubi se iz vida cilj.

Manter se osvrnuo i na pitanje taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH, po pitanju kojih je stav SAD da treba da se ukinu.

“Vašington nikada nije mislio da može da kvrcne prstima i da Priština sad odmah uradi sve što oni žele”, kaže on.

Dodaje da je možda delovalo tako od početka, odnosno spolja, ali da iznutra nije bilo tako.

“Slažem se sa stavom SAD da bi takse trebalo ukinuti, slažem se da je način da se to uradi da obe strane pokažu određenu velikodušnost”, smatra Manter.

Ističe da se stalno mora pokušavati.

“Umesto da dve strane odluče ko je u pravu, da vidimo da li može dijalog da se prošiti i da se razgovara na drugi način”, kaže on.

Kako kaže, u razgovorima sa evropskim i američkim liderima, jasno je da svi smatraju da takse treba ukinuti.

Komentarišući intervju nemačkog stručnjaka za Balkan Volfganga Išingera za list Politika, kaže da je čitao članak, te da misli da se u naslovu impliciralo da je on rekao da “smo svetlosnim godinama udaljeni od rešenja za Kosovo”, ali da to nije bila njegova izjava.

“Pričao sam sa njim juče i rekao je da to nije rekao. Želeo je u tom intervjuu da ukaže na sve probleme vrlo otvoreno, ali to konačno tumačenje mislim da mu je dodato, da to nije izjavio”, kaže on.

Govoreći o svom viđenju rešenja pitanja Kosova, kaže da bi moglo da bude blizu, ali ne ako se zaglavimo samo sa pitanjima da jedni, odnosno drugi, moraju nešto da urade.

“Prema mom mišljenju, rešenje bi moglo da dođe brzo ako nađemo pitanja koja su nam zajednička”, smatra.

Izvor: RTK

Comments

Pročitaj još