OEBS: Pojačati borbu protiv korupcije na KiM

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju pozvala je Prištinu da se više angažuje u borbi protiv korupcije, dok je kosovski predsednik Hašim Tači poručio da borba protiv korupcije mora biti beskompromisna.

Šef misije OEBS-a Jan Bratu rekao je da je Kosovo postiglo određeni napredak u borbi protiv korupcije, ali je dodao da je potrebno učiniti više.

Bratu je na konferenciji o visokom nivou korupcije, u organizciji OEBS-a, ukazao na činjenicu da je bilo manje sudskih procesa u slučajevima zloupotrebe službenog položaja.

Međutim, ukazao je na činjenicu da institucije nisu učinile dovoljno napora da isprate ove slučajeve.

“U 2018. godini bilo je 774 predmeta u vezi sa korupcijom u sudovima. OEBS je do sada pratio 328 sudskih predmeta od 2016. godine. Prema našim zapažanjima, na osnovu slučajeva optuženih za zloupotrebu službenog položaja, u 2016. godini bilo je 168 slučajeva, a 122 slučaja 2018. Međutim, ovaj pad, nažalost, ne znači da je postignut uspeh u borbi protiv korupcije, ali može da implicira da nije bilo dovoljno napora ključnih institucija u procesuiranju takvih slučajeva”, rekao je Bratu.

Šef OEBS-a u Prištini rekao je i da “ne bi trebalo da bude nekažnjivosti za korupciju”, dodajući da korupcija na visokom nivou podriva poverenje u institucije.

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da je Priština preduzela niz mera i usvojila zakone za borbu protiv korupcije, koji je, prema njegovim rečima, “pretnja ne samo za Kosovo, već i za razvijenije zemlje i izazov za demokratiju”.

“Kao nova zemlja, moramo biti beskompromisni u sprečavanju i borbi protiv ove pojave”, rekao je Tači.

U Indeksu percepcije korupcije za 2018. koji objavljuje Transparensi internešenel, navodi se da je Kosovo zabeležilo pogoršanje u borbi protiv korupcije, u poređenju sa prethodnom godinom i nalazi se na 93. mestu.

U međuvremenu, u nedavnom izveštaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u svetu, neka pitanja kao što su “obavezni povratak izbeglica ili tražitelja azila, endemska korupcija u vladi, nasilje i nasilne pretnje novinarima i napadi na pripadnike etničkih manjina ili druge marginalizovane zajednice”.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još