Popović: Nećemo dati ni metar Kosova

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović rekao je za RTS da Rusija pruža veliku podršku Srbiji kada je reč o pitanju Kosova i Metohije. Srbija treba da poštuje svoj ustav i Rezoluciju 1244 i to je kapital za budućnost, poručuje ministar.

Nenad Popović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, podsetio da je gornji dom ruskog parlamenta usvojio rezoluciju kojom osuđuje NATO bombardovanje od pre 20 godina i dodao da je veoma važno što se insistira na pronalaženju krivaca jer je bombardovanje bilo nezakonito.

Istakao je da je srušeno međunarodno pravo i da krivci moraju da se procesuiraju i da Srbija mora na tome da insistira.

“Mi ovde imamo veliku podršku Rusije”, ukazao je Nenad Popović.

Kada je reč o pitanju Kosova, Popović je naveo da se ubrzavaju neki procesi, ali da Priština ništa nije postigla.

Kako je rekao, najveće svetske sile su podržale lažnu nezavisnost, ali Kosovo nije nezavisno, nije članica UN, Uneska i Interpola, iako su uložene milijarde.

Prema njegovim rečima, Srbija je bila odlučna i zbog toga Kosovo nikad neće biti nezavisno.

“Nećemo dati ni metar Kosova”, ukazao je Popović i poručio da tu odlučnost prepoznaju i prijatelji Srbije.

Ocenjuje da u Prištini vladaju najveći teroristi, da je to centar kriminala, tržišta droge za celu Evropu i da mladi napuštaju Kosovo i odlaze u ceo svet jer ne žele da trpe zulum i teror koji se tamo sprovodi.

Popović ističe da Srbija treba da poštuje svoj Ustav i Rezoluciju 1244 i dodaje da je to kapital za budućnost.

Izvanredna poseta Putina 

Kako je rekao, sve odluke po Rezoluciji 1244 se donose u SB UN, a Rusije je tri puta sprečavala da se ona ukine. Kaže i da je sprečila da Kosovo postane članica Uneska, i da je vetom sprečila najveću sramotu da Srbija bude proglašena za genocidan narod iako je uvek bila na strani prava i pravde.

“Kosovo bi odavno bilo nezavisno da nije Rusije”, smatra Popović.

Podseća da je predsednik Vladimir Putin nedavno bio u Srbiji ocenivši tu posetu kao izvanrednu.

Popović je rekao da postoji mnogo pokušaja u Srbiji da kažu da će Rusija prihvatiti svako rešenje koje odgovara Beogradu. Dodaje da je Putin to potvrdio, ali da to rešenje mora da bude bazirano na poštovanju Ustava i Rezolucije 1244, kao i međunarodnog prava.

Ministar je govorio i vojnim vežbama tzv. vojske Kosova i albanske vojske, navodeći da je to prvi put da je albanska vojska ušla na teritoriju Srbije. Ističe da Srbija mora da reaguje i traži hitnu sednicu SB UN.

Smatra da je bilo malo reakcija kada je Kosovo formiralo tzv. vojsku i da ga Rusi pitaju zašto se ne reaguje snažnije.

Rekao je da tako albanska vojska sutra može da uđe u Mitrovcu bez problema ako ih niko ne zaustavi.

Nenad Popović je rekao da će Srbija štititi svoj narod i poručio da je potrebno upozoriti partnere i NATO da su to neprijateljski akti prema Srbiji.

“Srbija je ozbiljna država i nećemo dozvoliti da nijedan naš čovek bude ugrožen na teritoriji KiM”, naveo je Popović.

“Ogromna šansa za srpske IT kompanije”

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije, Popović je rekao da je mnogo ruskih kompanija poslednjih meseci došlo u Srbiju.

Kaže da su one otkrile Srbiju kao potencijalni digitalni hab za EU i svet i da u tom kontekstu postoji potencijal za saradnju.

Smatra da je to ogromna šansa za srpske kompanije jer velike ruske i svetske korporacije traže saradnju sa srpskim IT kompanijama, koje su prepoznate kao jedan od najvećih kvaliteta koji Srbija ima.

Podseća da su sa “Rosatomom” i “Roskosmosom” potpisani memorandumi i da se radi na zakonskim rešenjima za početak saradnje u oblasti primene nuklearne energije za mirne svrhe, pre svega u medicini.

Dodaje da se radi i na saradnji u oblasti poljoprivrede, ekologije i energetske efikasnosti.

Govoreći o sporazumu o kosmičkom prostoru, Popović je rekao da sve evropske zemlje imaju svoje kosmičke agencije i da je Srbija u tome poslednja, ali da ima prednost jer je pokrenuta saradnja sa najvećom kosmičkom agencijom u svetu, “Roskosmosom”, koja je omogućila da imamo besplatan dopust svim njihovim servisima.

Dodaje da ne postoji armija i policija u svetu koja ne koristi kosmičke tehnologije za praćenje onoga što se dešava na zemlji.

Kada je reč o digitalnim tehnologijama, Popović kaže da se redovno reformišu zakoni i da se omogućava inovacionim i velikim kompanijama da ulažu.

Popović se osvrnuo i na sporazum sa Evroazijskom unijom ističući da bi moglo da se privuče mnogo investicija.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još