• Početna>
  • Vesti>

ERP i redakcija sajta TV Most u sporu zbog vesti o susretu vladike Teodosija i Ekrema Mustafe

Foto: Tanjug

Uređivački kolegijum sajta TV Most oglasio se povodom reakcije Eparhije Raško-prizrenske na jučerašnju vest o sastanku vladike Srpske pravoslavne crkve sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova, i tom prilikom saopštio da objavljivanjem ove vesti ne vodi nikakvu kampanju „naručenog blaćenja, kleveta i političkog obračuna“ protiv crkve.

„Niko od zaposlenih na sajtu TV Most, niti na celoj TV Most, prema našoj crkvi ne gaji nikakvo drugo osećanje do osećanja ljubavi i poštovanja, a jučerašnja vest je objavljena iz jednog jedinog razloga – zato što je vest“ stoji u saoopštenju redakcije sajta televizije Most .

Naime, televizija Most je na svom sajtu juče objavila vest u kojoj se navodi da je vladika Teodosoije pre par dana u Gračanici primio  ministra unutrašnjih poslova Kosova Ekrema Mustafu. U  tekstu, TV Most dalje piše da je kako njihova redakcija saznaje, „sastanak sa komandantom albanskih specijalaca na Kosmetu održan u tajnosti, a tema razgovora i povod ovog susreta koji je prištinskom funkcioneru i njegovoj pratnji upriličio vladika Teodosije nisu objavljeni.“

Vest se završava komentarom da je vladika Teodosije „poznat kao često oštar kritičar predstavnika države Srbije i Srba koji ne misle kao on, a ovim potezom u najmanju ruku zbunjuje srpski narod na Kosovu i Metohiji, koji od strane prištinskih vlasti i policije trpi svakodnevnu torturu.“

Nakon objavljivanja ove vesti, iz Eparhije Raško-prizrenske stiže reakcija u kojoj se navodi da se nije radilo o „tajnom sastanku“ već o razgovoru koji je sa ministrom unutrašnjih poslova iz Prištine održan u prisustvu misije OEBS 1. marta, a povodom nedavnih pretnji deportacijom pojedinim pripadnicima sveštenstva Eparhije Raško-prizrenske.

„Budući da srpski predstavnici, koji inače i dalje učestvuju u radu institucija u Prištini, nisu do sada pokazali ni minimum brige za ove pretnje o kojima je već obaveštavana javnost, Episkop Teodosije je radi zaštite svog monaštva i sveštenstva zatražio direktan sastanak sa prištinskim ministrom uz posredovanje misije OEBS-a,“ navode u saopštenju.

Dodaju i da je cilj sastanka bio da se „omogući normalno izdavanje dozvola za boravak onim kliricima Eparhije raško-prizrenske koji nemaju kosovska dokumenta i da se klirici poštede zastrašivanja deportacijom od strane pripadnika kosovskog MUP-a“.

Na sastanku su dobijene garancije da se ovakvi događaji ubuduće neće ponavljati.

Iz eparhije podsećaju da je početkom godine monahu Antoniju (Mihajlu Surlanu) iz manastira Zočište, umesto rutinskog produžetka dozvole za boravak, u kancelariji MUP-a u Prištini saopšteno da će uskoro biti deportovan sa Kosova i Metohije jer je posedovao srpski pasoš Koordinacione uprave za KiM.

U saopštenju iz Eparhije stoji da je ova vest  objavljena „bez ikakve provere sa predstavnicima Eparhije“ i da je iskorišćena za „jeftine političke obračune, stvaranje podela u narodu i podrivanje ugleda SPC“.

Redakcija sajta TV Most u svom saopštenju naglašava da je u datom političkom momentu, svaki susret „nekog od srpskih predstavnika sa kosovskim ministrom policije vest od javnog značaja.“

Ostatak saopštenja prenosimo u celosti.

„TV Most je, dakle, upravo u interesu javnosti, i bez ikakvih skrivenih motiva, objavila kratku informaciju o nenajavljenom i medijski neispraćenom sastanku episkopa Teodosija sa Ekremom Mustafom.  Stoga nas i pogađaju tvrdnje Eparhije raško-prizrenske u današnjem saopštenju. Jedina suštinska primedba Eparhije raško-prizrenske našoj vesti je to što je događaj u našoj informaciji okarakterisan kao „tajni sastanak“. Međutim, kako proističe iz saopštenja Eparhije, on je održan pre dvadeset dana, bio je nenajavljen i ni danas javnost ne bi imala nikakvu informaciju da se takav susret dogodio da TV Most to nije objavila

Dakle, po svim opisanim kriterijumima, taj sastanak jeste bio tajan, i u tom jednom epitetu ne treba tražiti nikakve skrivene primisli našeg medija i novinara.

Žao nam je što Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, umesto neosnovanog napada na TV Most, nije blagovremeno javnost informisala o razgovorima njegovog preosveštenstva episkopa Teodosija i Ekrema Mustafe.

Žao nam je i što vladika Teodosije, kao naš duhovni pastir, Ekremu Mustafi, osim brige za monaški život u srpskim manastirima na KiM, nije preneo i zabrinutost zbog sve bahatijeg i nasilnijeg delovanja kosovske policije u većinski srpskim sredinama, posebno na severu KiM, ili je možda to učinio ali nas autor saopštenja Eparhije o tome nije informisao.

Podsećamo da se sledeće sedmice navršava godinu dana od upada prištinskih specijalaca na sastanak srpskih političkih predstavnika u Kosovskoj Mitrovici, kada je veliki broj prisutnih zadobio povrede, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je vezan i u blindiranom vozilu odveden za Prištinu. Podsećamo da je to bio prvi masovni upad Albanaca sa dugim cevima na sever KIM, i da je potom usledilo još nekoliko takvih upada. Ni o tome, sudeći po saopštenju ERP, nije razgovarano na sastanku pre dvadeset dana.

Očito je nekome potrebno da se Srbi na severu KiM naviknu na to da su do zuba naoružani Albanci u policijskim uniformama normalna slika u srpskim sredinama, i u tom kontekstu svaki sastanak nekog od predstavnika našeg naroda sa komandantom tih struktura jeste informacija od nespornog javnog značaja i nešto što izaziva opravdano podozrenje.

Nadamo se da će Eparhija u teškim danima pred nama ažurnije informisati javnost o svojim aktivnostima, i da će nastaviti da doprinosi srpskoj sabornosti na Kosovu i Metohiji.“

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još