Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Odavde nema nazad

Nakon sednica Skupština oppština u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, na kojima su gradonačelnici podneli ostavke, u Kosovskoj Mitrovici je danas održan i veliki mirni protest sa koga su predstavnici Srba iz ovih opština poslali poruku  da se protive poslednjim odlukama  kosovskih vlasti. Svi govornici su istakli da će se srpski narod za svoja prava   boriti mirno, gandijevski bez upotrebe bilo kakvog nasilja.

Odluku o održavanju prostesta doneo je Krizni štab, formiran neposredno nakon  uvođenja taksi od 100% na proizvode iz centralne Srbije i nakon akcije Rosu specijalnih jedenica u kojoj je četvoro Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice lišeno slobode.

Građani  su nosili  transparente: “Hoćemo mir, a ne ratove”,”Ne izgladnjujete našu decu”, “EU otvori oči”, “Stop nasilju Prištine”, “Imamo pravo na hleb”.

 

Narodu se najpre obratio predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je poručio da su predsednici opština sa srpskom većinom i gradonačelnici podneli ostavke i da od danas lokalna administracija više ne funkcioniše u kosovskom sistemu.

“Želimo da pošaljemo jasnu poruku za medije, Prištinu, Brisel i EU da su ovo mirni protesi i ne bi želeli da neko izvuče iz konteksta i da ovaj protest nazove drugačijim imenom. Ovo je miran, demokratski i civilizovan način da odgovorimo Prištini na njihove brutalne, nedemokratske i necivilizovane odluke” poručio je Rakić okupljenim građanima na početku svog obraćanja.

“Na sve te odluke međunarodna zajednica ćuti. Danas su održane skupštone četiri opštine severa Kosova na kojima smo podneli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave Prištine ne postoji više. Ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskog naroda na Kosovu. Takse koje je uvela Priština znače da naša deca sutra neće imati osnovne uslove za život, hranu, vodu”, kazao je Rakić.

Kako je rekao, razlog za protest i ostavke je, osim sramnih taksi i brutalna akcija ROSU koja je upala na sever Kosova iako je po rezoluciji 1244 jasno rečeno da jedina oružana formacija može bude Kfor. “Međutim, Priština ni tu odluku ne pošuje. Priština je poslala naoružane jedinice do zuba da hapse naše sugrađane i pokušali su da ubiju našeg sugrađanina, brata Milana Radoičića. Brate, uz tebe smo”, poručio je Rakić.

“Braćo i sestre pošto je juče uhapšena i sekretarica pokojnog Olivera Ivanovića želim da vam prenesem poruku da smo uz vas. Nastavićeno svakoga dana da se okupjamo, dok se ove sramne odluke ne povuku”, kazao je Rakić i pozvao građane da svakoga dana nastave proteste.

“Ostaćemo ovde i dalje. Pozivam građane da i sutra u 12 sati dođu na protest na istom mestu. Formirali smo krizni štab koji zaseda 24 časa, zalihe hrane i ostalih potrepština su na izmaku. Odavde nema nazad, braćo i sestre”, zaključio je on.

Direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović je rekao da neće podnositi ostavku jer funkcioniše u sistemu Srbije.

Poručio je da su svi koji su se danas okupili u Mitrovici učesnici borbe za održavanje države Srbije na prostoru Kosova.

Ispred studenata  PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratio se predsednik SKONUS-a Milan Savić koji je poručio da je stav svih studenata prištinskog Univerzoteta ali I studenata sa ostalih univerziteta Srbije jedinstven – mrinim, gandijevskim otporom boriti se za opstanak.

“A EU pitam da li se naša deca I naši studentio razlikuju od ostalih studenata u Evropi? Da li oni imaju veća prava na hleb, pošto se već toliko pominju te evropske vrednosti” poručio je Savić.

Na protestu su govorili i Dragiša Milović i Nebojša Jović.

Mirni protesti biće organizovani svakodnevno sve do ispunjenja zahteva, odnosno do ukidanja poreza od 100% i do puštanja na slobodu uhapšenih Srba. rekli su politički predstavnici.

Iyvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još