Otvoreni novi boksovi za kontejnere

U Kosovskoj Mitrovici danas su otvoreni novi boksovi za kontejnere, kojih je na 25 lokacija trenutno postavljeno 15. Simbolična ceremonija obavljena je u centru grada, kod kružnog toka, uz prisustvo predstavnika implementacionih partnera – EU,  Nemačkog  društva za međunarodnu saradnju (GIZ), opštine Severna Mitrovica i Omladinsko-edukativne organizacije ” Sinergija”.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da se instaliranjem novih boksova za kontejnere omogućava lakše odnošenje smeća, napomenuvši da je ovo samo jedan od projekata i da će saradnja biti nastavljena.

“Spomenuo bih projekat za reciklažu koji će biti na novoj deponiji na lokaciji Savina stena i što je veoma bitno, tretiranje medicinskog otpada. Ovim ćemo unaprediti i poboljšati životnu sredinu i uslove u kojima žive naši građani” – rekao je Rakić.

Glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić je izrazila nadu da će EU kao donator imati u planu i buduća ulaganja, i u tom pravcu je navela da je JKP “Standard” neophodna logistička podrška, kao i kamioni i dodatna oprema, te da će gradonačelnik Rakić na drugim sastancima izneti realne potrebe kako bi grad bio čistiji.

“Mislim da je ovo dokaz da, kako je rekla, počinje nova era menadžiranja otpada što će svakako rezultirati zdravijom životnom sredinom za sve građane koji žive u opštini Severna Mitrovica. Prisustvo predstavnika EU je na neki način garant da će se promene videti ne samo u opštini Severna Mitrovica, već širom severa” – kazala je Hodžić.

Programski menadžer  GIZ-a Kai Hofman istakao je da će se saradnja sa EU i lokalnom samoupravom nastaviti i u budućnosti.
“Nadamo se da ćemo danas potpisati Memorandum o saradnji sa sve četiri opštine na severu Kosova gde se nadamo da ćemo poboljšati sistem prikupljanja i odlaganja otpada za sve četiri opštine na severu, za sve građane” – rekao je Hofman.

Predstavnik EU Luiđi  Brusa istakao je da prisustvo međunarodnih predstavnika ovde potvrda da su posvećeni radu u severnim opštinama da bi poboljšali kvalitet života svim  građanima.

“Danas je samo početak. Radimo sa GIZ-om i radićemo sa četiri opštine da bismo postavili sistem koji bi uspešno prikupljao  otpad i zaštitio životnu sredinu u sve četiri opštine, da bi mogli kvalitetno da iskoristimo projekat deponije koju već imamo u Zvečanu. Uskoro će GIZ početi da implementira projekat koji mi kofinansiramo, gde će sve četiri opštine biti u centru tog projekta da bismo uspeli da zaštitimo životnu sredinu. Nadam se da ćemo se vratiti veoma brzo da bi pokrenuli ovaj novi projekat u sektoru zaštite životne sredine” – rekao je Brusa.

Omladinska organizacija Sinergija snažno podržava opštinu Severna Mitrovica u poboljšanju stanja životne sredine u našem gradu, istakao je izvršni direktor Sinergije Stefan Veljković.

“Sa današnjeg  skupa je važno da pošaljemo samo jednu poruku – da nemamo dva grada i ako isprljamo naš grad, nemamo gde drugo. Sutra se ovom glavnom Ulicom Kralja Petra Prvog neće šetati neko iz Bangladeša ili Nepala, nego mi, Mitrovčani, i ona će biti onoliko čista koliko mi budemo vodili računa o njoj” – podvukao je Veljković.

 

Izvor i foto : Kontakt plus radio

Comments

Pročitaj još