• Početna>
  • Vesti>

Nedostatak prostora osnovni problem Univerziteta i srednjih škola u Kosovskoj Mitrovici

Nedostatak prostora,  smanjenje broja đaka, smanjenje fonda časova i tehnološki viškovi najvećI su problemi  u funkcionisanju  školstva na području Kosova i Metohije – zaključak je sastanka ministra prosvete Mladena Šarčevića sa rukovodstvom Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i direktorima srednjih škola sa područja cele pokrajine.

“Prvi zadatak je da rešimo pitanje prostora. Mnoge visokoškolske ustanove ovde nemaju adekvatne uslove za rad . Pokrenukli smo pitanje mreže i već se petnaest dana radi na tom pitanju. Mreža obuhvata celokupnu teritoriju Srbije i sve ustanove – od predškolske do studija. Uskoro će se uključiti i lokalne samouprave”, rekao je ministar Šarčević i naglasio da će problem prostora Univerziteta biti rešen uz pomoć Eparhije raško-prizrenske koja će Univerzitetu ustupiti  nedovršenu zgradu Bogoslovije u Kosovskoj Mitrovici. Takođe, stara zgrada osnovne škole Branko Radičević biće renovirrana i dataUniverzitetu.

“Tu bi se obezbedilo skoro 7000 kvadrata u dve faze”, dodao je ministar.

On je takođe najavio izgradnju doma kod Poljoprivredne škole u Lešku a bilo je reči i o digitalizaciji, uvođenju elektronskog dnevnika u još 17 škola, o novom Zakonu o finansiranju  visokog obrazovanja.

Biće neophodno da 80.000 ljudi prođe sistemsku  obuku  za rad u novim uslovima obrazovanja koje Zakon predviđa, a po kojima  se ne uči sadržaj već se uči concept sa praktičnom primenom.

Šarčević je najavio i da će uskoro ojačati školsku upravu u Mitrovici jer će biti određen  još jedan predstavnik za područje Kosovskog Pomoravlja.

Ministar je najavio da će 30. januara u Beogradu biti održana velika donatorska večera, na kojoj će biti prikupljena sredstva za pomoć srpskim školama na Kosovu i Metohiji.

“Zakazali smo 30. januara veliku donatarosku večeru, već se javio veliki broj privrednika i očekujemo da formiramo fondove trajnog karaktera, posebne devizne i dinarske račune za ubrzavanje pomoći školama na KiM”, rekao je Šarčević .

Rektor Univerziteta  u Prištini  prof. dr Rade  Grbić  rekao je da su obezbedjena sredstva za još dva projekta  univerziteta.

“U budžetu Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima . obezbeđena su sredstva za dva naša projekta  – izgradnja Instituta za sudsku medicinu i nadgradnja dela zgrade Tehničkog fakulteta”, rekao je Grbić.

On je dodao da su prošle nedelje imali sastanak sa visokim predstavnicima EU u vezi renoviranja stare škole Branko Radičević.

Na Kosovu i Metohiji ima ukupno 120 srpskih škola, od čega su 33 srednje, a načelnica školske uprave na KiM Jasmina Dedić je izjavila danas da srednje škole najviše muči nedostatak učeničkog prostora.

“Što se tiče srednjih škola prostor je najveći problem, pošto se većina njih nalazi u jednoj zgradi, što je veliki problem i to je bila jedna od tema današnjeg sastanka sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem”, rekla je Dedić.

Nakon Kosovske Mitrovice, Šarčević će obići Orahovac I Veliku Hoču.

Sledeća poseta ministra Šarčevića Kosovu I Metohiji zakazana je za početak februara kada će ministar obići škole u Kosovskom Pomoravlju.

Comments

Pročitaj još