• Početna>
  • Vesti>

Guteres zabrinut zbog prepreka u dijalogu Beograd-Priština

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izrazio je zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu Beograd-Priština i sprovođenje dogovora iz dijaloga, kao i zbog porasta nacionalizma.

U novom tromesečnom izveštaju o Unmiku koji će Savet bezbednosti UN razmatrati u utorak, Antonio Guteres je naveo da je dijalog Beograd-Priština u kojem posreduje Evropska unija “najbolji dostupan mehanizam za mirno razrešenje razlika u korist obe strane”.)

“Dok su lideri i u Prištini i Beogradu ponovo potvrdili svoju posvećenost nastavku dijaloga, specifični koraci za napredovanje su postali ređi. Napredak, za obe strane, može biti postignt samo mirnim sredstvima i bez obzira na izborne cikluse i dnevnu politiku, nadam se da ćemo uskoro imati dosledniji i trajniji napredak”, naveo je Guteres.

Istakao je da je praktično sprovođenje dogovora iz dijaloga u razmatranom periodu od 16. janura do 15. aprila bilo “ekstremno sporo”.

“Nije preduzet nijedan konkretan korak ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, dok su koraci ka završenju integracije pravosuđa na severu Kosova odloženi”, navodi se u izveštaju.

Ocenio je da je “porast etničko-nacionalističkih osećanja razlog za ozbiljnu zabrinutost”, dodajući da postupci koji podstiču etničke podele ne doprinose poboljšanju života ljudi i stabilnosti u regionu.

Kao jedan od problema, generalni sekretar Ujedinjenih nacija je naveo da se proces mirnog povratka suočava sa otporom na lokalnom nivou i pozvao sve političke lidere da rade na smanjenju otpora, dodajući da neki zvaničnici nastavljaju neodgovorno ponašenje potpirivanjem neosnovanih glasina o umešanosti povratnika u zločine tokom sukoba.

Istakao je da je i dalje nepoznata sudbina nestalih osoba, što je “humanitarni prioritet koji zahteva odlučnost političkog liderstva s obe strane kako bi se dali odgovori porodicama koje predugo čekaju”.

Kao prvi na listi događaja koji su obeležili prethodni period, u izveštaju se navodi pokušaj kosovskog predsednika Hašima Tačija da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u oružane snage promenom zakona a ne ustava, što je izazvalo kontroverzu i snažno protivljenje kosovskih Srba, Beograda i međunarodne zajednica, posebno SAD i NATO.

U izveštaju se navodi i da je poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj, zapretio ratom i “etnički čistim Kosovom” ako njegov brat Ramuš, koji je bio u pritvoru u Francuskoj, bude izručen Srbiji, što je naišlo na snažnu osudu međunarodne zajednice i predsednika Kosova.

Navodi se da su krajem marta članovi Građanske inicijative Srpska lista nastavili učešće u kosovskoj skupštini i vladi, završivši petomesečni bojkot koji je počeo posle usvajanja zakona u Trepči u kosovskoj skupštini.

Guteres je naveo da je ohrabren što su kosovski Srbi mogli da učestvuju na srpskim predsedničkim izborima bez ometanja ili incidenata na dan glasanja.

Na sednici Saveta bezbednosti UN u utorak Srbiju će predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović koja će, kako se očekuje govoriti i o izjavi Vilijama Vokera bivšeg šefa verifikacione komisije OEBS-a na Kosovu da radi na projektu ujedinjenja Albanaca, na Kosovu, u Albaniji i u dijaspori.

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još