Priština, pala vlada Ise Mustafe

Na vanrednoj sednici kosovske skupštine izglasano je nepoverenje kosovskoj vladi, javlja dopisnik B92 iz Prištine.

Za pad vlade glasalo je 78 poslanika, dok je njih 25 bilo protiv, a tri poslanika su ostala uzdržana. Za izglasavanje nepoverenja glasali su i poslanici Demokratske partije Kosova, koja je bila koalicioni partner u vladi premijera Ise Mustafe.

Posle izglasavanja nepoverenja, na Kosovu moraju da budu održani prevremeni izbori najkasnije u roku od 45 dana od danas. Kako javlja naš dopisnik, kao verovatan datum za njihovo održavanje pominje se 25. jun. RSE navodi da su u opciji 11. i 18. jun.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo, uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja, kao i 12 poslanika iz partija na vlasti.

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je na početku skupštinske sednice da je predlog za izglasavanje nepoverenja vladi “politički, bez argumenta i da za cilj ima sakrivanje ranijih koruptivnih afera”.

“Peticija ima za cilj destabilizaciju zemlje i cilj je sakrivanje koruptivnih afera odranije. Mi imamo najviše uspeha u borbi protiv ekstremizma, migracije i korupcije. Ova vlada je sprovela mnoge reforme, nasledili smo dugove odranije, ali smo ispunili obaveze i povećali budžet, otpisali smo dugove i ostvarili budžetsku stabilnost. To govori o kredibilitetu ove vlade”, rekao je Mustafa, prenosi RTK 2.

Demokratska partija Kosova (DPK) rekla je ranije da će podržati zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, u kojoj je u koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), izjavio je danas šef poslaničke grupe Zenun Pajaziti.

On je govoreći u ime DPK nabrojao neuspehe Vlade Ise Mustafe i pozvao poslanike da izraze volju građana Kosova, ističući da nema koordinacije među koalicionim partnerima.

“Cela partija (DPK) uradila je nemoguće da obezbedimo koordinaciju (među koalicionim partnerima). Danas smo došli ovde jer nemamo koordinaciju. Mi smo jedinstveni u našim stavovima. Zbog toga pozivam poslanike da (u glasanju) izraze tu volju”, rekao je Pajaziti.

Šef poslaničke grupe DSK Ismet Bećiri izjasnio se protiv nepoverenja Vladi i ocene da je Kosovo imalo premijera koji je najuspešniji u poslednjem periodu, ali je dodao da je takav zahtev (za nepoverenje Vladi) demokratski instrument. On je kazao da opozicija sa 30 poslanika ne može da obezbedi pad Vlade.

Šefica poslaničke grupe Inicijativa za Kosovo Valjdeta Bajrami rekla je, obrazlažući predlog da se vladi u Prištini izglasa nepoverenje, da ona nije ispunila mnoge stvari, da je potpisala štetne sporazume u Briselu, te pristala na loš sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Kako je kazala, glasanje o nepoverenju je jedina opcija, a prevremeni izbori su jedini izlaz u ovom trenutku.

U skupštinskoj sali se, inače, nalazi većina poslanika Demokratskog saveza Kosova, kao i poslanici opozicije, ali i ministri u vladi.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je ranije u telefonskom razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Brajanom Jijem rrekao da ima zastoja u odlučivanju o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, ali i o saglasnosti o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

SAD su do sada nekoliko puta kosovskim zvaničnicima stavili do znanja da očekuju od vlasti da se na dnevni red današnje sednice uvrsti i pitanje demarkacije, kao i da o tome treba da se odlučuje pre nego što se bude raspravljalo o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi.

 

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još