• Početna>
  • Vesti>

Joksimović i Đurić sa ambasadorima članica EU o regionu

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručili su na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije, da očekuju veći angažman Brisela kada je reč o situaciji u regionu.

Jadranka Joksimović i Marko Đurić su, kako su rekli, upoznali ambasadore sa aktuelnom situacijom u regionu, ali i stavovima Beograda povodom otvorenih pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji koje su usmerene protiv stabilnosti regiona, kao i sa zabrinutošću Vlade da EU i njene članice takve pojave prećutkuju.

Razgovaralo se i o stanju u kome se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

“Očekujemo veći angažman EU i ne radi se samo o političkim izjavama, već očekujemo plan za prevazilažzenje ove situacije”, rekla je Joksimovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Kako je rekla, taj problem pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji, nije samo problem Srbije, već je mnogo širi i može da bude strateški problem.

“Mi ne pravimo dramu oko toga, razumemo šta hoće da nam kažu, ali takav rečnik ne prihvatamo, jer smo ozbiljna država. Tražili smo veće učešće i razumevanje EU”, rekla je Joksimovićeva.

Poručila je da će Srbija svoje interese da štiti i promoviše, kao i do sada.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je jasna poruka današnjeg sastanka sa predstavnicima država EU da je dosta ćutanja i odsustva reakcije, jer je ćutanje danas “dolivanje ulja na vatru”.

“Jasno je opredeljenje Srbije da probleme rešava kroz razgovor i ispružena ruka Aleksandra Vučića, koja je ispružena u ime čitavog srpskog naroda, je zaista ruka saradnje. Ali, to nije ruka koja će za jedan jedini trenutak dozvoliti da gleda kako se na naše oči region ponovo pretvara u košmarni pakao sukoba rata i konflikata”, naglasio je Đurić.

On je poručio da je “dosta ugnjetavanja Srba na KiM i ćutanja pred paljenjem fitilja na balkansko bure baruta”.

“Srbija želi stabilnost i saradnju, izgradnju boljih odnosa, ali ne tako što ćemo ćutati”, rekao je Đurić i dodao da su ambasadore država članica EU upoznali i sa izjavama, ali i sa nizom poteza albanskih političkih stranaka u prethodnih nekoliko meseci.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Austrije, Mađarske, Španije, Italije, Slovačke, Velike Britanije, Danske, Portugalije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Kipra, Rumunije, Nemačke, Bugarske, Grčke, Švedske, Češke, Finske i Slovenije.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još