• Početna>
  • Vesti>

Podignuta optužnica za ratne zločine protiv Zorana Vukotića

Protiv bivšeg rezerviste policije Zorana Vukotića u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici podignuta je optužnica za navodno počinjene ratne zločine u selima Gornje i Donje Studimlje, u Vučitrnu i zatvoru “Smrekovnica”.

Međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova (STK) podneo je optužnicu Osnovnom sudu u Mitrovici protiv okrivljenog Z. V., bivšeg rezerviste policije u Vučitrnu, za dela koja su se navodno desila između sela Gornje Studimlje i Donje Studimlje, kod Vučitrna, i objekata poljoprivredne zadruge u Vučitrnu u maju 1999. god, navedeno je u saopštenju Euleksa.

Takođe, u saopštenju se dodaje da je optužnica podignuta i za dela i postupke koji su navodno počinjeni u Pritvornom centru “Smrekovnica”, opština Mitrovica tokom nedelja nakon tog događaja iz maja 1999.

Zločini za koji se okrivljeni tereti obuhvataju brutalna i nezakonita ubistva, nečovečno postupanje, nanošenje ogromne patnje, primenu mera zastrašivanja i terora, oduzimanje imovine, pljačku i krađu u velikim razmerama koja nije opravdana, stoji u saopštenju Euleksa.

Optuženi se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, predviđene i kažnjive na osnovu Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), i trenutno kažnjivo na osnovu Krivičnog zakonika Kosova (KZK), u suprotnosti sa svim propisima međunarodnog prava primenljivog u vreme unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu.

Međunarodni tužilac je optužnicu podneo nakon izručenja okrivljenog iz Crne Gore, što se dogodilo u novembru prošle godine.

Vukotić je uhapšen 10. marta prošle godine, nakon što je kosovska policija raspisala međunarodnu poternicu preko Ureda za vezu Interpola na Kosovu.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još