• Početna>
  • Vesti>

Mi ne pretimo, druge molimo da vode računa šta iznose u javnost

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je da izjave u vezi sa ujedinjenjem Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za štampu rekao da je to reagovanje Srbije na izjavu albanskog premijera Edija Rame i istakao: “Da sam ja izjavio nešto o ujedinjenju svih Srba u regionu, okačili bi me u Briselu umesto zastava koje tamo stoje”.

Premijer je ukazao da izjave u vezi sa ujedinjenjem Kosova i Albanije ne doprinose stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima.

Vučić je dodao i da je svima jasno da se to neće dogoditi bez obzira na nečije želje.

“Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama. Razmišljamo pre svega o ekonomskom napretku Srbije”, rekao je Vučić u vezi sa nedavnim izjavama albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Ne razume, ipak, zašto svima pada na pamet da negde pričaju o promenama granica i sukobima, i srećan je što u Srbiji o tome niko ne priča.

Premijer je poslednje izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije okarakterisao kao pretnje, jer, primetio je, ne može se ostvariti ujedinjenje svih Albanaca ako se ne uđe u sukob i to sa nekoliko država u regionu.

Vučić je zato rekao da moli sve da ne daju takve izjave, da je ovo vreme informacija i tehnologije gde se sve čuje i zna i nije u “ograničenoj upotrebi, te je stoga posle tako nečega teško razgovarati o prijateljstvu”.

Ako imate tužbu za genocid, pa najavu o ujedinjenju svih Albanaca onda neka mi neko kaže o čemu je tu reč, dodao je premijer.

Premijer moli EU da daje jasne stavove i sudove o onome što se oko nas dešava.

Kako je rekao, mi nećemo da pozivamo na ujedinjenje, razjdeninjavanje, već samo na stvaranje novih vrednosti u ekonomiji, i dodao da stoga i insistrira na jačem povezivanju država u regionu u tom smislu

“Za odbrambenu industriju injekcija od 43 miliona evra”

Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće u narednom periodu “direktnu investicionu injekciju” od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredile svoje poslovanje, i kako bi sa očekivanih 550 miliona evra ove godine, izvoz do 2020. iznosio 750 miliona evra, rekao je Vučić.

Na konferenciji za medije posle sastanka sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije Srbije, javnim preduzećem Jugoimport SDPR i tri remontna zavoda, premijer je rekao da bi novac koji država troši za kapitalna ulaganja trebalo da bude veći i da se koristi pametnije, odnosno na način da se u budućnosti vrati kroz veća primanja radnika i veće profite radnika.

“Zato smo danas imali važan sastanak sa predstavnicima svih fabrika namenske industrije, svih remontnih zavoda, opitnih centara, pribojskim FAP-om i svih osam osnovnih fabrika, sa izuzetkom Krušika, koji u ovom trenutku nije tražio novac, jer su zaposlili više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i rade dobro”, rekao je Vučić

 

Izvor: RTS, Tanjug

Comments

Pročitaj još